x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vocea Rusiei: Dan Diaconescu, asul din mâneca lui Traian Băsescu

Vocea Rusiei: Dan Diaconescu, asul din mâneca lui Traian Băsescu

26 Sep 2012   •   07:02
Vocea Rusiei: Dan Diaconescu, asul din mâneca lui Traian Băsescu

Succesul obtinut de Dan Diaconescu in lupta pentru privatizarea Oltchim ar fi asul din maneca presedintelui Traian Basescu "intr-o strategie mai larga de reducere a sanselor USL de a obtine o majoritate parlamentara in urma alegerilor viitoare", comenteaza "Vocea Rusiei".

"Situatia politica, privita din perspectiva chiriasului de la Cotroceni, prezinta anumite provocari care pot fi depasite prin utilizarea creativa a electoratului lui Dan Diaconescu.

Perspectivele electorale ale PDL nu sunt deloc stralucite si chiar daca Barroso si Redding vor face campanie prin satele Olteniei, este improbabil ca echipa portocalie sa recastige popularitatea de odinioara. 'Generatia noua' a politicienilor de dreapta, inclusiv 'micul Codreanu' alias Neamtu si 'premierul Puff' alias MRU nu pot oferi nici un fel de sperante politice, fiind fie niste anonimi din punct de vedere electoral, fie niste persoane care provoaca alergia electoratului. In aceste conditii, unica speranta de a reduce procentajul USL sub 50% este partidul lui Dan Diaconescu. PDL nu mai poate creste semnificativ, iar tandemul 'STS + galeata' nu poate compensa decat un anumit procent de voturi, aceasta corectie fiind insuficienta pentru a evita o victorie a USL. In schimb, PP poate creste semnificativ, mai ales daca este ajutat economic si organizatoric de anumite forte care au o experienta in asemenea operatiuni", continua Vocea Rusiei.

Lupta cu 'ciocoii de la Oltchim' poate deveni acel eveniment care-l va transforma pe Diaconescu dintr-un personaj bizar si marginal intr-un politician cu perspective electorale foarte serioase. Cel mai probabil, achizitia Oltchim va deveni o importanta sursa de capital electoral pentru Partidul Poporului. Daca Electrica sau AVAS vor incerca sa forteze plata datoriilor Oltchim, 'mogulul poporului' va deveni un martir al luptei cu 'ciocoii de la USL' care doresc 'sa dea combinatul pe mana unor straini'.

Dan Diaconescu va obtine oricum o crestere importanta a capitalului electoral in urma scandalului privatizarii Oltchim. Dezastrul de la Oltchim va deveni o 'piatra de moara' legata de gatul campaniei electorale a USL. Scandalul va continua, banii nu se vor da, Dan Diaconescu va acuza 'ciocoii' de sabotaj si atacuri la adresa 'mogulului poporului', iar USL va scadea in sondaje, explica "Vocea Rusiei".

Jurnalistii concluzioneaza ca viitorul Otlchim se plaseaza undeva intre farsa si tragedie, cea mai buna solutie pentru Dan Diaconescu si pentru angajati fiind cooptarea unui partener extern cat mai puternic din punct de vedere financiar. In caz contrar, Oltchimul va ajunge in faliment, iar Dan Diaconescu o va sfarsi, mai devreme sau mai tarziu, la fel de tragic ca si ceilalti aliati politici ai gastii de politruci portocalii.

Pentru Victor Ponta, solutiile cele mai radicale sunt solutiile cele mai bune. In cazul ideal, privatizarea trebuie reluata cat mai rapid si finalizata inainte de alegeri. Investitori interesati exista, conteaza abilitatea guvernului de a organiza procesul de privatizare in mod adecvat si fara 'ciudati' in randul participantilor.

×