x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Voiculescu, către Băsescu: Distrugeţi imaginea şi viitorul României

Voiculescu, către Băsescu: Distrugeţi imaginea şi viitorul României

06 Ian 2011   •   21:03
Voiculescu, către Băsescu: Distrugeţi imaginea şi viitorul României
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

145324-dm-20100628141003001.jpgSenatorul Dan Voiculescu i-a adresat ieri o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu referitoare la eşe­curile politicii externe ale actualei ad­ministraţii, al cărei conţinut îl prezentăm integral:

„Domnule Preşedinte,

În şedinţa de guvern din data de 5 ianuarie 2011 aţi declarat că speraţi «că miniştrii nu vor cădea în plasa unei poveşti de genul „să luăm bani din China”».

Domnule Preşedinte, înţelegeţi că distrugeţi pe termen lung relaţiile internaţionale ale României?

Aţi distrus relaţia cu Franţa şi Rusia. Aţi ameninţat grobian Ger­ma­nia că nu mai plătiţi contractele semnate de statul român cu resortisanţii germani. Aţi compromis in­tra­rea în spaţiul Schengen. V-aţi umi­lit ridicol în relaţia cu Statele Unite ale Americii şi cu Marea Britanie, vor­bind despre o axă care nu a existat decât în imaginaţia dumnea­voastră. Acum, în condiţiile în care nu aveţi un dialog echilibrat cu nici un partener occidental, v-aţi apucat să distrugeţi şi relaţia cu China!

Diplomaţia nu se face nici în ge­nunchi, nici cocoţat pe gard! Nici cu plecăciuni, nici cu ameninţări. Di­plo­­maţia se face, în primul rând, cu in­teligenţă. Cât de prost inspirat să fiţi încât să declaraţi oficial că un acord financiar cu China reprezintă o plasă, o capcană de care miniştrii dumneavoastră trebuie să se fereas­că?! Cât de prost informat să fiţi încât să nu fi aflat că economia chineză este a doua forţă mondială şi că,

într-un interval de maximum 40 de ani, va devansa şi SUA?!   

Domnule Preşedinte, declaraţiile dumneavoastră sunt atât de neinteligente, atât de neverosimile de la un individ raţional, încât vă sfătu­iesc să susţineţi că nu sunt reale, să acu­zaţi presa că v-a preluat greşit afirma­ţiile şi să negaţi veridicitatea imagi­ni­lor. Dacă cineva vă va contrazice, sigur veţi găsi un specialist bine orien­tat care va demonstra că imagi­nile au fost trucate.  

Domnule Preşedinte, partenerii străini nu îşi pierd timpul cu nuanţe şi nici nu sunt obligaţi să o facă. Ei nu îl văd, aud şi analizează pe marinarul sau jucătorul Traian Băsescu, ci pe preşedintele României. Conclu­zi­ile lor despre domnia voastră se răsfrâng asupra întregii naţiuni ro­mâ­ne. Cu fiecare întâlnire externă în care îi hărţuiţi pe participanţi, cu fiecare gafă declarativă despre Fran­ţa, Germania, Rusia sau China distrugeţi imaginea şi viitorul României.

La începutul noului an, vă urez, domnule preşedinte, să nu mai faceţi nimic. Să păstraţi liniştea. Este singurul mod în care îi mai puteţi ajuta pe români.

Sper că diplomaţia românească va reuşi să repare, în doar câţiva ani, dezastrele diplomatice din mandatele Băsescu.

Dan Voiculescu”

×
Subiecte în articol: politica