x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Vot cu strigaturi - Olteanu este seful Camerei

Vot cu strigaturi - Olteanu este seful Camerei

de Carmen Vintila    |    Oana Stancu Zamfir    |    Lavinia Dimancea    |    21 Mar 2006   •   00:00
Vot cu strigaturi - Olteanu este seful Camerei

Bogdan Olteanu (PNL) a devenit seful deputatilor, cu 196 de voturi pentru.

Liberalul Bogdan Olteanu a castigat cursa pentru sefia Camerei cu 196 de voturi pentru, in timp ce Valer Dorneanu (PSD) a primit 88 de voturi, iar Daniela Popa (PC), 22 de voturi. Au fost prezenti 313 deputati, iar sapte voturi au fost anulate. Inaintea votului a avut loc un schimb de replici acide intre membrii Coalitiei.

Presedintele PD, Emil Boc, a aratat ca decizia conservatorilor de a propune un candidat propriu pentru fotoliul lasat liber de Adrian Nastase plaseaza acest partid in afara Coalitiei. "Partidul Conservator s-a plasat, s-a autoplasat in afara Coalitiei, si-a reconfirmat statutul de solutie imorala", a acuzat Boc, sustinand, pe de alta parte, ca nu este normal ca un "partid cu 20 de parlamentari" sa ceara presedintia Camerei Deputatilor. Ironia lui Boc la adresa PC nu s-a oprit aici, liderul democrat opinand ca acestia ar fi manati de "disperarea in materie de publicitate, de a aparea cu orice pret in atentia opiniei publice".

In acelasi timp, Emil Boc a adus in discutie si amenintarea alegerilor anticipate, aratand ca gestul conservatorilor demonstreaza ca "PD a avut dreptate cand a cerut anticipate pentru a avea o guvernare eficienta". De alfel, Boc a avertizat PC ca, daca nu-l vor sustine pe Bogdan Olteanu din primul tur, "cu greu isi vor putea mentine locul in Coalitia aflata la guvernare". Liderii democrati recunosc insa ca la intalnirea de duminica seara PC nu a revendicat nimic in schimbul sustinerii lui Olteanu, argumentand propunerea Danielei Popa prin faptul ca aceasta ar fi un bun presedinte de Camera.

REPLICA. Liderul PC, Dan Voiculescu, a iesit imediat la contraatac. "Vreau sa reamintesc opiniei publice ca noi am intrat la guvernare pentru ca nu am avut incotro, nu pentru ca am vrut. Dl Basescu ne-a rugat sa intram la guvernare, am intrat pentru stabilitate politica. Daca presedintele si premierul doresc sa iesim de la guvernare, iesim fara probleme. Dar raspunderea pentru stabilitatea politica nu este a noastra", a declarat Dan Voiculescu.

"SOLUTIA IPOCRITA". In ceea ce priveste acuzatiile lui Boc ca PC este "solutia imorala", liderul conservator a spus ca "dl Boc si cu seful lui, dl Basescu, sunt solutia ipocrita". "Nu fac altceva decat demagogie politica, spectacole care noua nu ne plac", a acuzat Dan Voiculescu. El a precizat ca, propunand un candidat propriu, PC nu face altceva decat "sa respecte regulile democratiei". "Noi nu am avut si nu avem cu Alianta PNL-PD nici un fel de acord, nici un fel de protocol legat de alegerea presedintelui Camerei", a explicat Voiculescu, precizand ca "nu era normal Coalitia sa aiba un singur candidat", pentru ca "la guvernare sunt trei entitati politice, nu una, si fiecare poate avea candidatul sau".

BATALIE SURDA. Daca cu PC se razboiesc public, democratii vor sa tina sub pres meciul cu liberalii pentru functia de ministru pentru relatia cu Parlamentul. PNL a aprobat nominalizarea deputatului Titu Gheorghiof pentru acest post. Surse din PD au declarat insa Jurnalului National ca, dupa ce Olteanu va fi ales presedinte al Camerei, PD va solicita PNL postul ministerial "pentru a echilibra raportul de functii in Alianta". Argumentul acestora este ca intelegerea cu liberalii viza nu doar obtinerea de catre ei a sefiei Camerei, ci si obtinerea sefiei Senatului de catre PD.

Si cum acest lucru nu este posibil acum, PD trebuie consolat cu inca o functie de ministru, pentru care ar urma sa fie sustinut Cristi Radulescu, liderul deputatilor PD.

"PRESEDINTE NECOMUNIST"
Imediat dupa anuntarea rezultatului, Bogdan Olteanu si-a luat in primire fotoliul de presedinte al Camerei Deputatilor in aplauzele colegilor din Coalitie si din PRM. El a coborat apoi la microfon si a dat citire unui discurs, deja pregatit. "Voi urmari sa creez un nou model de presedinte al Camerei. Un presedinte care va sta mai putin intre peretii de beton ai acestei cladiri si mai mult intre oameni", s-a angajat, in stil basescian, noul sef al Camerei, promitand ca va merge saptamanal in teritoriu. El si-a vizitat aseara noul birou, detinut de predecesorul sau, Adrian Nastase, despre care crede ca este "un om extrem de experimentat". El a marturisit ca a stat mult de vorba cu Nastase zilele acestea, cei doi intretinandu-se si aseara, in sedinta de plen. "Sunt bucuros. Este primul presedinte necomunist al Camerei", si-a exprimat satisfactia si premierul Calin Popescu Tariceanu, prezent la sedinta. In ceea ce priveste gestul PC de a avea propriul candidat, Tariceanu s-a limitat doar la a spune ca este "dezamagit". El a infirmat existenta unor negocieri cu PRM, partid care, prin voturile sale, a dus la victoria lui Olteanu. Deputatul PC Daniela Popa a aratat ca voturile obtinute au fost date de parlamentarii grupului pe care il reprezinta, ceea ce dovedeste ca "PC n-a negociat cu nici un alt grup parlamentar" sefia Camerei.

ECHIPA DUPA ALGORITM
Componenta noului Birou al Camerei Deputatilor a trebuit sa fie modificata in urma obtinerii de liberalul Bogdan Olteanu a functiei de presedinte al Camerei Deputatilor. Astfel, dupa ce noul presedinte a fost instalat in functie, conducerea Camerei s-a intalnit aseara pentru a negocia configuratia politica a Biroului Permanent. In urma acestor negocieri, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a renuntat la functie si a fost propus pentru cea de secretar. Surse parlamentare au declarat pentru Mediafax ca intalnirea liderilor grupurilor parlamentare pe tema noii componente a Biroului Permanent al Camerei a fost ingreunata de faptul ca Dan Radu Rusanu nu dorea initial sa renunte la postul de vicepresedinte al Camerei. Functia de vicepresedinte a revenit PSD-ului, care l-a desemnat pe deputatul Valer Dorneanu. In urma votului secret, cu bile, cei doi au primit din partea deputatilor 268 de voturi pentru. Deputatul PNL Titu Gheorghiof a renuntat la functia de secretar in favoarea lui Rusanu, fiind in carti pentru postul de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, detinut pana duminica de Bogdan Olteanu. Noua componenta a Biroului Permanent este: Bogdan Olteanu (PNL) - presedinte, Valer Dorneanu (PSD), Miron Mitrea (PSD), Lucian Bolcas (PRM) si Daniela Popa (PC) - vicepresedinti, Victor Ponta (PSD), Dan Radu Rusanu (PNL), Gheorghe Albu (PD) si Gelil Eserghep (PRM) - secretari, Marin Diaconescu (PSD), Ioan Olteanu (PD), Hunor Kelemen (UDMR) si Miron Ignat (minoritati) - chestori.

"FELICITARI" PENTRU GEOANA
Pierderea functiei de presedinte al Camerei Deputatilor nu ramane fara ecouri in PSD. Potrivit unor surse din partid, un grup de deputati PSD ii va trimite astazi presedintelui Mircea Geoana o scrisoare prin care ii va reprosa faptul ca nu a stiut sa negocieze pastrarea sefiei Camerei, asa cum s-a angajat dupa sedinta de la Otopeni, in care Adrian Nastase a fost determinat sa isi dea demisia. "Dorim sa-l felicitam pentru rezultatele deosebite obtinute in cadrul negocierilor pe care le-a dus si sa ii uram ca pe viitor sa negocieze la fel de bine", a comentat unul dintre semnatarii scrisorii.

Surprize, surprize dupa numararea voturilor

Din totalul celor 331 de deputati, 112 apartin PSD, iar 30 - PRM. Partidele din Coalitie au in total 159 de reprezentanti, din care 67 apartin PNL, 49 - PD, 22 - UDMR si 21 - PC. De asemenea, mai sunt deputatii independenti, in numar de 12, si deputatii reprezentand minoritatile, altele decat cea maghiara - 18.

DOUA VARIANTE. Candidatul PSD pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor a obtinut 88 de voturi din partea grupului PSD. Liderul deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, dupa aflarea rezultatului votului, ca pentru Valer Dorneanu, candidatul PSD, au votat toti deputatii social-democrati prezenti. El a precizat ca, din cei 90 de deputati PSD care au votat, doi au incercuit numele lui Dorneanu pe buletinul de vot, in loc sa le taie pe cele ale contracandidatilor, astfel ca cele doua voturi au fost anulate. Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a declarat insa ca la momentul votului au fost in plen 88 de deputati social-democrati si deci toti au votat candidatul propus de partid. Mitrea a spus ca, la momentul sedintei de grup, care a avut loc cu cateva ore inaintea votului, au fost prezenti 93 de deputati PSD. Dintre ei, a mentionat Mitrea, cativa au plecat, pentru ca sunt europarlamentari si aveau bilet de avion, iar altii au plecat inainte de momentul votului, astfel ca in plen au ramas 88.

Potrivit stenogramei Camerei Deputatilor, inaintea exercitarii votului secret asupra functiei de presedinte, la ora 16:43, in plen si-au inregistrat prezenta 93 de deputati PSD. La 17:32, cand s-a votat asupra componentei Comisiei de numarare a voturilor, si-au inregistrat prezenta prin cartela electronica 85 de deputati.

Pe de alta parte, Hrebenciuc a declarat ca nu a fost surprins ca grupul deputatilor PRM a decis sa ii acorde votul lui Olteanu, intrucat aflase aceasta decizie cu o zi in urma. Olteanu a obtinut 196 de voturi de la PNL, PD, UDMR, PRM. Au fost prezenti 313 deputati, iar sapte voturi au fost anulate.

TREI CANDIDATI PE UN LOC DE PRESEDINTE
In cursa pentru sefia Camerei, inainte de anuntarea oficiala in plen a candidatilor, erau inscrisi trei deputati: Bogdan Olteanu (PNL), Daniela Popa (PC) si Valer Dorneanu (PSD). Bogdan Olteanu este nepotul Gizelei Vass, fost membru al CC al PCR, sef-adjunct al sectiei Relatii Internationale al Comitetului Central. Promovata de Ceausescu, Vass a avut relatii privilegiate in comunitatile evreiesti din numeroase tari. Ieri, in plen, inaintea votului, fiecare grup parlamentar a anuntat pe cine sustine dintre cei trei candidati. Astfel, Bogdan Olteanu era sustinut de PNL, PD, PRM, UDMR si minoritati, Valer Dorneanu - de PSD si Daniela Popa - de PC. Votul a fost secret pe buletine.

Batalia pe functie - filmul zilei in Parlament


ORA 12:00. La usa biroului destinat presedintelui Camerei, de la nivelul P1 al Palatului Parlamentului, nu mai sunt SPP-isti. E liniste. Adrian Nastase si-a parasit inca din week-end cabinetul, mutandu-se la etajul IV. L-am gasit ieri acolo, in jur de 12:30, intrat deja in painea de simplu deputat. "Sunt foarte bine. Excelent", ne-a spus Nastase.

ORA 13:00. A inceput agitatia. Membrii Biroului Permanent s-au adunat in sedinta. Prima fara Nastase. Conduce lucrarile Lucian Bolcas (PRM). Pe ordinea de zi - alegerea noului sef al Camerei. Dupa o ora, Bolcas anunta cum vor decurge lucrurile: la ora 16:00 se da startul, vor fi doua tururi de scrutin in care candidatul va fi ales prin vot secret (se vor folosi buletine de vot) de majoritatea deputatilor, respectiv 167, si daca aceasta conditie nu va fi intrunita, va avea loc un tur decisiv care va desemna presedintele prin votul majoritatii deputatilor prezenti. Nu se pleaca acasa pana nu se alege noul presedinte, a atentionat Bolcas

ORA 14:00. Deputatii s-au adunat in sedintele de grup. Bogdan Olteanu batea culoarele Parlamentului pentru a-si face lobby. "Ma duc sa ma prezint", a spus liberalul intrand la sedinta PD. Insa cea mai asteptata intalnire de grup a fost cea a conservatorilor, care si-au anuntat decizia de a o mentine in cursa pe Daniela Popa. "Hotararea a ramas neschimbata. Doamna Daniela Popa este candidatul nostru la sefia Camerei Deputatilor", a anuntat liderul PC, Dan Voiculescu. Intrebat pe cine vor sustine conservatorii in turul al doilea, in cazul in care candidatul lor va pierde, Voiculescu a spus ca, daca "avem de ales intre PD, PNL si PSD, vom vota cu candidatul PNL-PD".

ORA 16:00. Sedinta este amanata cu jumatate de ora din cauza absenteismului deputatilor.

ORA 18:00. La ora inchiderii editiei, votul tocmai fusese exercitat. In urma unei surprize de proportii - sustinerea PRM pentru Bogdan Olteanu, candidatul PNL a iesit invingator din primul tur.
×