Cu o largă majoritate, de 324 de voturi pentru, 115 împotrivă (şase fiind anulate), Cabinetul Boc a primit ieri votul de învestitură în Parlament, după care a depus jurământul în faţa preşedintelui Băsescu.
"Sunt onorat de votul pe care l-am primit, împreună cu echipa mea, din partea Parlamentului. Este un vot care ne responsabilizează. Ştim ce povară apasă pe umerii noştri, dar ştiu că am încredere în echipa pe care o am alături de mine şi care va da stabilitate ţării", a precizat Boc după şedinţa de învestire la care a fost prezentă şi soţia lui, dar şi Patriarhul Daniel. El a anunţat totodată că prima şedinţă a noului Guvern va avea loc astăzi, în jurul orei 14:00. De asemenea, el i-a convocat pe miniştri în această dimineaţă, la Palatul Victoria, pentru o discuţie informală înaintea primei şedinţe de Guvern a noului Cabinet.
După votul de învestitură din Parlament, membrii Cabinetului Boc au mers aseară la Cotroceni, unde au depus rând pe rând jurământul în faţa preşedintelui Băsescu. A urmat un discurs de aproximativ 20 de minute în care şeful statului a afirmat că acest Guvern este rezultatul unui compromis politic în interes public, cel mai puternic pe care România l-a avut din ’89 încoace, spunând totodată că în sfârşit îşi vede visul cu ochii, respectiv un Guvern susţinut transparent în Parlament. De asemenea, şeful statului a arătat că actualul Guvern este 100% românesc, deosebindu-se de cel din 2004, care a început ca unul al României şi a terminat fiind parţial al lui Fenechiu şi al lui Patriciu. "Mă bucur că este sută la sută Guvernul României. Am mai instalat un Guvern în 2004, care a început ca Guvern al României şi a terminat să fie un Guvern parţial al lui Fenechiu, parţial al lui Patriciu, parţial al mai ştiu eu cui", a spus Băsescu. "Vă cer să rămâneţi până la capăt Guvernul României", a adăugat Băsescu. "Ceea ce trebuie să nu se întâmple într-un guvern este ca cinci miniştri să fie ai lui Vântu, trei ai lui Patriciu şi vreo patru ai lui Fenechiu sau mai ştiu eu în ce repartiţie", a comentat şeful statului. El le-a cerut miniştrilor să nu înşele încrederea celor care i-au susţinut politic din cadrul propriului partid. "Şi primul mod de a nu le înşela încrederea ar fi acela de a rămâne devotaţi jurământului pe care l-aţi depus în această seară", a adăugat el.
Băsescu a subliniat totodată că România, care intră tot mai mult în criza economică globală, are un sistem bancar care a rezistat foarte bine crizei financiare şi va rezista în continuare, însă a arătat că societăţile româneşti şi-au pierdut pieţele. El a menţionat că marea problemă a economiei româneşti este contractarea pieţelor, mai întâi piaţa internă, apoi cea externă. "Cu certitudine, nimeni nu va putea diminua la zero efectele crizei", a spus el, adăugând că misiunea Guvernului este să încerce să diminueze în limite maxime efectele crizei pentru populaţie. De altfel, el a spus că având o susţinere parlamentară fără precedent Cabinetul Boc nu ar avea nici o scuză ca România să nu fie transformată în bine. Pe lista lui Băsescu un loc prioritar l-a avut educaţia, pledând pentru reformarea sistemului de învăţământ.
El a invocat statisticile care indică o depreciere îngrijorătoare a calităţii actului educaţional, tinerii care se afirmă fiind de fapt excepţii.
REVIZUIREA CONSTITUŢIEI REVINE
Invocând aceeaşi forţă a majorităţii parlamentare, şeful statului a spus că aceasta le permite miniştrilor "să privească în Constituţie", apreciind că legea fundamentală trebuie revizuită pentru a elimina erorile şi ambiguităţile. "Avem obligaţia să privim şi la justiţie cu toată seriozitatea. Noile coduri – patru coduri – trebuie să devină o prioritate absolută a Guvernului şi a majorităţii", a adăugat el. Băsescu a mai spus, în virtutea aceleiaşi majorităţi, că ar trebui să existe curajul de a folosi sintagma "autonomie locală", realitatea fiind că "localităţile din România au nevoie de autonomie, de capacitatea de a decide la nivelul comunităţilor".
SOLUŢIE CU PIERDERI URIAŞE
Ulterior, la B1 Tv, şeful statului a afirmat că formarea coaliţiei de guvernare PD-L-PSD a fost pentru el o soluţie cu "pierderi politice uriaşe", electoratul său fiind în mare măsură potrivnic PSD. El a spus că a încercat să-l convingă pe Călin Popescu Tăriceanu să renunţe la cerinţa de a fi în continuare premier şi că a sperat până în ultima clipă ca PNL "să se flexibilizeze", motiv pentru care a amânat anunţarea premierului desemnat până în 10 decembrie. În cadrul emisiunii, Băsescu l-a lăudat foarte mult pe Boc, afirmând în acest context că s-a întâlnit şi a discutat cu liderul PD-L de 5-6 ori de la alegeri şi până în momentul desemnării lui Stolojan ca premier. După anunţarea publică a premierului desemnat, Băsescu a spus că s-a retras şi a mai stat de vorbă cu Boc, dar de atunci şi până sâmbătă, 13 decembrie, când a participat la reuniunea PD-L de la Clubul diplomaţilor, nu a mai discutat cu liderul PD-L. Referindu-se la această reuniune, şeful statului a ţinut să precizeze că nu a pus problema excluderii vechilor pedişti, ci le-a cerut să nu-şi aducă prietenii în viitorul guvern. Anticipând întrebarea că preşedintele trebuie să fie imparţial, Băsescu a explicat că s-a dus la reuniunea PD-L pentru că din acest partid a plecat, îi e drag, şi că de la el lucrurile se văd mult mai bine decât de la ei.
STOLOJAN A RENUNŢAT DE SĂMBĂTĂ LA MANDAT
Băsescu a povestit că tot sâmbătă, 13 decembrie, la prânz Stolojan s-a dus la el şi i-a pus hârtia pe masă că renunţă la mandatul de premier desemnat. Băsescu i-a spus însă să se mai gândească şi l-a rugat să-i reconfirme duminică, Stolojan fiind de acord. "În aceste condiţii nu a înregistrat depunerea mandatului", a precizat Băsescu. Şeful statului a arătat că Stolojan nu i-a dat nici un motiv referitor la depunerea mandatului, spunând că e decizia lui. "A fost curios, dar n-am aflat nimic de la el", a explicat Băsescu. Şeful statului a continuat arătând că duminică Stolojan i-a spus că decizia e irevocabilă şi ca atare Băsescu a luat decizia de a-i informa pe liderii PSD şi PD-L înainte cu o oră de semnarea protocolului dintre cele două partide. Cei doi au vrut însă să discute şi ei cu Stolojan. Ca atare, potrivit lui Băsescu, luni dimineaţă a fost o discuţie în patru – şeful statului, Stolojan, Geoană şi Boc –, toţi încercând să-l convingă să nu-şi depună mandatul, dar fără succes.
Citește pe Antena3.ro