Liberalii spun ca pesedistii cumpara telefoane mobile cu camere foto pentru ca alegatorii sa le poata dovedi ca i-au votat. Tema fraudei electorale a devenit slagar de sezon. Se pot fura sau nu alegerile?
Opozitia lanseaza deja acuze, iar puterea ameninta cu procese de calomnie. Metodele de fraudare, multe si ingenioase, pot fi adunate intr-un ghid pentru amatori si profesionisti.Mirela Iamandi
In acuzele de fraudare a alegerilor, opozitia are ca exemplu mobilizarea aparatului pesedist la referendumul pentru Constitutie. Atunci, cuvantul âfraudare" a fost repetat obsesiv, mai ales ca mijloacele de obtinere a voturilor nu au fost prea ortodoxe: lemne de foc, ciorapi, ajutoare financiare conditionate, urne mobile in piete, etc.
CELULARE. O metoda depistata de liberalul Ludovic Orban este votul cu telefonul mobil. âSe inchiriaza sau se cumpara de catre PSD telefoane mobile cu camere digitale, care se dau alegatorilor. Acestia pozeaza buletinul pe care au pus stampila PSD si, cu dovada in mana, vin sa isi incaseze banii sau favorurile promise", arata reprezentantul PNL, invocand surse pesediste care i-au dezvaluit aceasta metoda.
HACKERITUL. Umanistul Codrut Seres sesizeaza tehnica folosirii buletinelor suplimentare si, mai ales, hackeritul - ceea ce arata ca se poate fura si prin spargerea softului de numarare al Institutului National de Statistica. El puncteaza insa si metodele indirecte de furt, printre care santajarea alegatorilor cu neplata sau intarzierea ajutoarelor sociale, narcotizarea electoratului prin asfaltari si renovari in prag de alegeri.
UMFLAREA LISTELOR. Aceasta este considerata a fi una dintre metodele clasice. Simpla, usoara si la indemana. Astfel, se confectioneaza liste suplimentare, continand numele alegatorilor care nu se regasesc pe listele oficiale. Desi acestia nu vin efectiv la vot, in numele lor apar buletine stampilate pe gustul presedintelui sectiei de votare, cel care are painea si cutitul. Semnatura noilor âvotanti" nu se verifica, fiind din capul locului considerata imposibila expertizarea grafica a milioane de semnaturi.
Un alt mijloc este votarea de doua ori - o data cu cartea de alegator si apoi cu buletinul de identitate, dat fiind ca este posibila folosirea ambelor documente. Sau se poate utiliza de mai multe ori acelasi act, de pe care timbrul care atesta ca s-a votat a fost dezlipit in prealabil cu unghia.
LA GRAMADA. Desi, teoretic, la numararea voturilor fiecare buletin trebuie aratat tuturor membrilor sectiei de votare, practic, lucrurile nu se intampla intotdeauna asa. Invocandu-se criza de timp, buletinele se impart in teancuri, iar membrii sectiei, in echipe, la ordinul presedintelui. Fiecare tabara gestioneaza jumatate din numarul de buletine si le anuleaza pe cele in neregula, acestea apartinand de obicei opozitiei.
VOTURI PREFABRICATE. Fiind tiparite pe banii Executivului, buletinele pot fi emise in numar suficient de mare, astfel incat sa completeze necesarul de voturi pentru partidul aflat la putere. Intrucat si stampilele vin tot din visitieria Guvernului, acestea pot amprenta buletinele anonime care se depun in urna in zori, inainte de inceperea votarii.
PSD zice ca "e o tampenie"
Acuzele opozitiei i-au enervat pe pesedisti, care au amenintat ca ii vor da in judecata pe calomniatori. Dan Mihalache, secretar executiv al PSD, arata ca afirmatiile opozitiei âfrizeaza ridicolul". âToate guvernele au avut controlul tiparirii buletinelor si unele au pierdut alegerile. In plus, sistemul are un mecanism imunitar care face sa poata fi semnalate neregulile electorale de catre reprezentantii partidelor politice si ai societatii civile. Desi nu era cazul, PSD a invitat observatori de la Consiliul Europei si de la Congresul Puterilor Locale tocmai pentru a inlatura suspiciunile", ne-a declarat Dan Mihalache. Cat despre furtul cu telefonul, el considera ca ideea e pur si simplu âo tampenie". Motivul? Telefoanele sunt scumpe, iar cine le are deja din buget propriu nu mai poate fi mituit la vot.