x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zbor privat pe bani de la stat

Zbor privat pe bani de la stat

de Oana Stancu Zamfir    |    23 Iun 2007   •   00:00
Zbor privat pe bani de la stat
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Instituţia prezidenţială nu mai are locuri in avionul oficial pentru ziariştii incomozi de la Jurnalul Naţional, Adevărul şi Antena 3. In schimb, găseşte o grămadă de bani din fonduri publice să asigure zborul Bucureşti - Constanţa pentru "trompetele-intelectuale" invitate la reşedinţa de la Palatul Neptun.Â



Instituţia prezidenţială nu mai are locuri in avionul oficial pentru ziariştii incomozi de la Jurnalul Naţional, Adevărul şi Antena 3. In schimb, găseşte o grămadă de bani din fonduri publice să asigure zborul Bucureşti - Constanţa pentru "trompetele-intelectuale" invitate la reşedinţa de la Palatul Neptun. Â


Şeful statului foloseşte aeronava prezidenţială după bunul plac. Pentru că nu ii convine ce scriu sau transmit ziariştii de la Jurnalul Naţional, Antena 3 sau Adevărul, nu au ce căuta in aeronavă şi in deplasările oficiale, care sunt ale Preşedinţiei, nu ale omului Băsescu. In schimb, invitaţii săi la Neptun s-au plimbat pe bani publici.

Invitaţii preşedintelui la Palatul din Neptun - Gabriel Liiceanu, Traian Ungureanu, Horia Roman Patapievici, Andrei Pleşu, Cătălin Avramescu (impreună cu soţia) şi Vladimir Tismăneanu - au fost transportaţi de la Bucureşti la Constanţa şi retur cu avionul prezidenţial, după cum arăta Jurnalul Naţional in urmă cu o săptămănă. Intrebat atunci dacă şeful statului a făcut uz de aeronava Dobrogea de la Romavia şi cine a plătit cele două zboruri, purtătorul de cuvănt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a refuzat să răspundă. Cifrele au ieşit insă la iveală, Compania Romavia recunoscănd ieri, pentru ziarul Adevărul, atăt cele două zboruri, căt şi costurile lor: circa 373 de milioane de lei vechi (37.303 RON).

Traian Băsescu nu a plătit insă din buzunarul propriu călătoria invitaţilor săi (cum nu a plătit nici şederea lor in complexul din Neptun timp de două zile), ci Administraţia Prezidenţială a făcut plata (spune Romavia) din bani publici. La intoarcere, aeronava BAE 146, cu 99 de locuri, a făcut zborul cu mai puţin de zece pasageri la bord: cinci dintre invitaţi, plus soţia domnului Avramescu, plus trei consilieri prezidenţiali: Teodor Baconschi, Sebastian Lăzăroiu şi Cristian Preda. Andrei Pleşu fusese deja transportat de Administraţia Prezidenţială la Bucureşti in cursul dimineţii, de unde s-a imbarcat spre Berlin. Preşedintele Băsescu şi soţia au rămas pe litoral.


SECRETOMANIE FĂRĂ ROST. Jurnalul Naţional dezvăluia săptămăna trecută motivul plecării subite a şefului statului la Neptun: o intălnire cu un grup de intelectuali apropiaţi Preşedinţiei, pentru consultări pe tema legii lustraţiei, avea să afirme ulterior Valeriu Turcan.

In mod bizar, Preşedinţia a ţinut să facă un secret din această intălnire, iar sepepiştii preşedintelui s-au străduit să ii scoată pe furiş din Neptun pe invitaţi, deşi se susţinea că şeful statului este "la lucru", ca atare acţiunile sale sunt de interes public. Şi mai bizar, şi unii dintre participanţii la discuţie, oameni care pledează altfel pentru transparenţă, au minţit că nu se află in vila lui Băsescu (Traian Ungureanu) sau au refuzat să răspundă intrebării (Andrei Pleşu), acuzănd in schimb ziaristul de "indiscreţie".

×
Subiecte în articol: politic