x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zegrean, pensionar de lux. Dragnea se face că plouă

Zegrean, pensionar de lux. Dragnea se face că plouă

de Andreea Dumitrache    |    18 Noi 2016   •   16:38
Zegrean, pensionar de lux. Dragnea se face că plouă
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, încasează de o lună indemnizaţia pentru limită de vârstă, celebra pensie specială de fost ales. Pentru că a avut două mandate de parlamentar, Zegrean primeşte de la bugetul de stat în jur de 3000 de lei. Deşi era judecător CCR când Curtea a decis că primarii nu pot să primească pensie specială, Zegrean a făcut cerere pentru indemnizaţie. Chiar dacă încasează şi pensie de handicap şi pensie de magistrat. Asta înseamnă că fostul şef al Curţii trece, cel mai probabil, de 15.000 lei lunar.

 

Parlamentarii au susţinut tot timpul că nu vor fi prea mulţi foşti senatori şi deputaţi care vor cere pensii speciale, însă un document oficial contrazice acest lucru. Potrivit unui memorandum intern, numai la Camera Deputaţilor sunt 423 de foşti aleşi care au făcut cerere şi sunt, deja, în plată, pentru pensiile speciale. Asta înseamnă că în fiecare lună, peste un milion de lei (260.000 de euro) pleacă de la bugetul de stat în buzunarele foştilor parlamentari. Ceea ce înseamnă peste 3 milioane de euro pe an, doar pentru pensiile speciale ale foştilor deputaţi.

La acestea se adaugă şi pensiile celor 137 de foşti senatori, în jur de aproape 100 de mii de euro pe lună (1,2 milioane de euro pe an). 118 foşti deputaţi se încadrează la trei mandate, aşa că încasează pensii între 4000-6000 de lei. Asta pe lângă pensiile pe care le au după meseria de bază pe care au avut-o.

 

Cioloş s-a opus, Parlamentul a găsit bani

Guvernul condus de Dacian Cioloş le-a transmis parlamentarilor că nu sunt de acord cu pensiile speciale, că le-ar vrea eliminate şi că nu au de unde să le dea bani în plus la rectificarea bugetară. Presaţi de senatorii şi deputaţii care nu se vor mai regăsi pe liste şi în viitorul Legislativ şi care şi-au cerut banii, social-democraţii din conducerea Camerei Deputaţilor au găsit surse de finanţare. S-au uitat mai atent în propriul buget şi au văzut că au de unde face economii. În jur de 80 de senatori şi deputaţi au fost aleşi în funcţii locale, aşa că au renunţat la manadatele de parlamentar. Asta înseamnă o economie de cel puţin 100 de mii de euro pe lună. „Nu cerem niciun ban de la Guvern la rectificarea bugetară, avem noi bani şi pentru indemnizaţiile pentru limită de vârstă. Ne-au rămas bani necheltuiţi”, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor. Fondurile acestea le vor ajunge parlamentarilor doar până la sfârşitul anului. Din ianuarie au nevoie de bani de la buget, altfel nu vor putea să mai plătească pensiile speciale. De la anul, numărul pensionarilor speciali va creşte, pentru că li se vor adăuga şi cei care termină acum legislatura şi nu se mai regăsesc pe liste. Printre ei vor fi Bogdan Niculesu-Duvăz, Anghel Stanciu şi Petre Daea. Au mai solicitat pensiile speciale şi foştii deputaţi PRM Irina Loghin, Gheorghe Funar şi Tudor Marcu, fratele lui Corneliu Vadim Tudor. Fost deputat PRM, israelianul Nati Meir a cerut şi el pensie specială, deşi se află în prezent în închisoare.

 

Dragnea a promis că nu ia banii, dar se face că plouă

Liderul PSD Liviu Dragnea promitea în luna mai că va demisiona din Parlament înainte de finalizarea mandatului pentru a nu beneficia de pensia specială. Potrivit legii, aleşii care din diferite motive nu au încheiat o legislatură nu beneficiază de pensia specială. „Eu vreau să-mi dau demisia înainte de finalizarea mandatului, pentru că am spus că nu vreau să beneficiez de prevederile acelor pensii speciale, pentru că nu cred că e corect, normal ca, până în momentul în care pensiile mici nu sunt ridicate, un parlamentar să beneficieze de pensie specială. Că acest act îl voi face mai devreme sau mai aproape de finalizarea mandatului e o chestiune care nu este foarte importantă", spunea Dragnea în primăvară. Timpul a trecut, iar liderul PSD „a uitat” să mai demisioneze şi pare greu de crezut că o va mai face, în condiţiile în care Parlamentul se află deja în vacanţă electorală. Actualul mandat, început în decembrie 2012, este primul pentru liderul PSD în Parlamentul României.

×
Subiecte în articol: augustin zegrean