x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zgărciţi şi increzuţi

Zgărciţi şi increzuţi

de Jurnalul National    |    22 Mai 2007   •   00:00
Zgărciţi şi increzuţi

Cetăţenii europeni sunt percepuţi ca fiind mai mult zgărciţi, increzuţi, reci şi distanţi, iar romănii se consideră mai curănd tradiţionalişti, vorbăreţi, incordaţi şi competenţi.


Concluzia reiese dintr-un studiu efectuat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale in intervalul aprilie-mai, pe un eşantion de 1.104 persoane de peste 17 ani, cu o marjă maximă de eroare admisă de +/ - 3%.


Relaţiile ţării cu marile puteri sunt privite ca fiind in general bune, cu un plus in privinţa SUA şi ţărilor membre UE şi un uşor minus in privinţa Rusiei, singurul stat despre care respondenţii cred că are relaţii foarte proaste cu Romănia.


Principalele modele de state europene cu imagine pozitivă sunt Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie, datorită economiei dezvoltate, nivelului de trai, culturii şi turismului. La polul opus se află Bulgaria, Albania şi Republica Moldova, ţări cu o imagine negativă din cauza sărăciei, instabilităţii politice şi nivelului scăzut de dezvoltare economică.


Imaginea emigrantului romăn este una majoritar bună in ţară (60%), iar respondenţii care au călătorit in afara Romăniei nu au nemulţumiri legate de modul in care străinii s-au purtat cu ei. O treime dintre aceştia declară că au fost in situaţii in care le-a fost ruşine că sunt romăni, deşi au intălnit cazuri in care serviciile de care au beneficiat au fost mai proaste decăt in Romănia.

×
Subiecte în articol: politic