x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zgonea, vacanţă la Viena pentru trafic de influenţă

Zgonea, vacanţă la Viena pentru trafic de influenţă

de Marius Gîrlașiu    |    16 Feb 2017   •   15:08
Zgonea, vacanţă la Viena pentru trafic de influenţă
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, fiind acuzat că a intervenit pentru numirea actualului deputat Ionela Dobrică în funcţia preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională şi ulterior subsecretar de stat. Zgonea ar fi primit în schimb o excursie la Viena şi contravaloarea unor cheltuieli legate de construirea unei case de vacanţă în judeţul Covasna.

 

Valeriu Zgonea a fost audiat ieri timp de trei ore la sediul DNA Ploieşti, fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie susţin că în cursul anului 2013, preşedintele executiv al PSD ar fi primit de la suspectul Dumitru Dobrică, fost consilier judeţean la CJ Buzău, foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 52.000 de lei, reprezentând contravaloarea unei excursii de patru zile la Viena (în intervalul 16-19 mai 2013) și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna. Totul pentru a interveni ca o rudă a mituitorului, actualul deputat PSD de Buzău, Ionela Dobrică, să fie numită preşedinte al Centrului Naţional de Management pentru Societatea Informaţională şi ulterior subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor, “deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu”.
Exclus din PSD în aprilie anul trecut după un conflict cu preşedintele Liviu Dragnea, fostul şef al Camerei Deputaţilor s-a prezentat în jurul prânzului la sediul DNA Prahova, fiind însoţit de un avocat, iar la intrarea în sediul parchetului a evitat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. După aproape trei ore de audieri, fostul număr doi din PSD a părăsit biroul procurorilor şi a precizat că este vorba despre o anchetă „în stadiu incipient”.

 

“E ca pe vremea inchiziţiei!”

Anul trecut, în săptămâna patimilor, Comitetul Executiv al PSD a votat excluderea lui Valeriu Zgonea din partid după ce fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor a îndrăznit să ceară public demisia preşedintelui Liviu Dragnea. La acea vreme, Zgonea a comparat situaţia din PSD cu cea a antilopelor gnu care în căutarea hranei aleg să se arunce într-un râu plin cu crocodili, urmându-şi astfel masculul alfa. “Mă uitam aseara la un documentar despre antilopele gnu. Şi în procesul lor de a căuta să ajungă acolo unde vor trec peste un râu. Şi masculul alfa sare în râu şi, fără să gândească, fără să simtă ceea ce se poate întâmpla cu ele, toate sar după masculul alfa. Singura problemă este că acel râu este renumit ca fiind plin cu crocodili. Aşa se află şi PSD-ul astăzi: scapă cine poate”, declara Zgonea în ziua “execuţiei”. Tot în acea perioadă, fostul lider PSD a avut o întâlnire tete a tete cu ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, în biroul său din Camera Deputaţilor. Diplomatul american şi-a exprimat public susţinerea faţă de Zgonea, însă sprijinul său nu a contat în CEx-ul care i-a semnat sentinţa. Exclus din PSD, fostul deputat nu s-a mai înscris într-un partid politic şi a stat departe de viaţa publică.

×