x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zi cu surprize - Tariceanu, intre PD si Hrebenciuc

Zi cu surprize - Tariceanu, intre PD si Hrebenciuc

de Eugenia Mihalcea    |    Dana Piciu    |    16 Mai 2006   •   00:00
Zi cu surprize - Tariceanu, intre PD si Hrebenciuc

Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a raspuns ieri democratilor care anuntasera acest lucru ca nu se impune o restructurare a Guvernului, iar factorii de decizie trebuie sa se concentreze pe indeplinirea angajamentelor pentru aderare.

"In principiu, nu se schimba caii cand treci raul", a declarat ieri premierul Tariceanu, adaugand ca liberalii nu au discutat in sedinta de Comitet Executiv pe care au avut-o ieri despre o schimbare de structura la nivelul Executivului asa cum anuntase liderul PD, Emil Boc, sau despre inlocuirea unor ministri. "Toti ministrii si-au facut datoria pe integrare si chiar daca in momentul de fata agricultura are trei stegulete, in acest domeniu au fost adoptate peste 60% din totalul masurilor care trebuia adoptate. Raportul de tara nu vizeaza nici unul dintre ministri, in raportul de tara sunt prevazute cateva puncte in care noi trebuie sa facem progrese in continuare", a declarat premierul. El a mai mentionat ca acele patru "chestiuni punctuale" pe care vor fi stegulete rosii nu pun in pericol aderarea si ca acele probleme "oricum se vor rezolva pana la sfarsitul acestui an".

EDUCATIE. Pe de alta parte, premierul a cerut ministrului Educatiei sa inceapa sa cheltuie banii pe care i-a primit pentru lucrarile de infrastructura de investitii, aratand ca "rolul Ministerului Educatiei nu este de a depozita bani acolo si de a astepta la un moment dat, nu stim cand, sa inceapa lucrarile". Tariceanu a declarat ca educatia a primit foarte multe fonduri pentru investitii, pe care nu le-a folosit: aproximativ 150 de milioane de euro la ultima rectificare bugetara, 30 de milioane de euro saptamana trecuta, pentru un program suplimentar, pentru infrastructura din sistemul de invatamant preuniversitar. Tariceanu a aratat ca, pe masura ce acesti bani vor fi cheltuiti, vor fi alocate si alte sume, la rectificarea bugetara din iulie.

POSIBILA DEMISIE. Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, il contrazice insa pe premierul Tariceanu si spune ca de la inceputul anului nu a primit fonduri pentru proiecte decat in februarie - 4 milioane de euro din 1.100 de milioane de euro si in luna mai 355 de milioane RON. "Eu nu stau intr-un sistem care nu functioneaza", a declarat Mihail Hardau, facand referire la o posibila demisie din fruntea Ministerului Educatiei. Aceasta ar fi a doua demisie de acest gen, dupa ce anul trecut Mircea Miclea a plecat de la conducerea unui sistem despre care spunea ca este subfinantat. "S-a facut numai 9% investitie dupa ce au trecut cinci luni", a adaugat Hardau. Ministrul Educatiei intra in urmatoarele zile in concediu, pentru ca i se insoara baiatul, dupa cum ne-a declarat.

INTALNIRE TARICEANU - HREBENCIUC
Sedinta conducerii Aliantei PNL-PD (CNC) s-a tinut ieri la Palatul Parlamentului. Gazda reuniunii a fost presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care le-a pus la dispozitie liderilor celor doua partide biroul sau. Pret de cateva minute, la aceasta sedinta a participat si liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc (foto). Intamplator sau nu, Hrebenciuc s-a intalnit in fata liftului cu liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, care tocmai venea la sedinta, si impreuna cu acesta a intrat in biroul lui Olteanu, unde se afla de vreo 20 de minute si liderul PD, Emil Boc. "Nu a fost nimic deosebit", a spus Hrebenciuc cand a iesit de la intrunire, precizand ca a discutat cu premierul despre sedinta care va avea loc miercuri la Parlament, sedinta in care acesta va prezenta pozitia Guvernului dupa raportul de tara. "Am pregatit sedinta cu colegii senatori, le spunem lor concluziile", a spus la randul sau premierul Tariceanu la finalul CNC-ului, fara a raspunde intrebarilor legate de "vizita" lui Hrebenciuc. Cu putin timp inainte de sedinta Aliantei si de cea a Biroului Permanent al Camerei, Bogdan Olteanu a avut si el o intalnire cu Viorel Hrebenciuc si cu secretarul general al PSD, deputatul Miron Mitrea. Potrivit lui Olteanu, subiectul discutiei din cadrul intalnirii celor trei a fost "algoritmul parlamentar". (Carmen Vintila)

Senatorii coalitiei, la instructaj


Nemultumit de "relaxarea" care domneste in Senat, premierul Tariceanu i-a convocat ieri pe senatorii partidelor din coalitie la o sedinta pe teren propriu, la Palatul Parlamentului. La intalnire au participat si liderii Emil Boc (PD), Dan Voiculescu (PC) si Marko Bela (UDMR). "Avem o majoritate subtire la Senat, si am decis aceasta intalnire pentru a gasi mecanisme pentru a trece legile organice mai usor prin aceasta Camera decat pana acum", a prezentat Boc scopul intalnirii. Dupa discutiile de aproximativ o ora, Tariceanu a prezentat "solutia agreata": votul final pe legile organice se va desfasura o data la doua saptamani in zilele de joi, iar prezenta tuturor parlamentarilor este obligatorie, orice fel de deplasari fiind interzise. Daca vor exista abateri, sanctiunile vor fi decise la nivel de partid. La randul lor, senatorii i-au cerut premierului sa trimita "oameni mai bine pregatiti" pentru a prezenta proiectele de lege, preferabil ministri. "Nu este posibil sa fie prezent ministrul in sala si sa nu sustina el proiectele de lege", s-ar fi plans unul dintre senatori. De altfel, premierul a admis ulterior ca ar fi bine ca ministrii sa fie prezenti mai des in plen si, pentru a menaja orgoliile alesilor, acestia "sa se abtina de la declaratii prin care pun Parlamentul in situatii neplacute".

CRITICI. Ulterior, liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat ca a primit critica colegilor de coalitie legat de insistenta cu care conservatorii sustin adoptarea Legii privind reducerea TVA la alimentele de baza, proiect care va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor. "Cu regret i-am informat ca ne mentinem punctul de vedere si ca vom incerca sa demonstram Guvernului ca exista la ora actuala resurse pentru acoperirea deficitului, eventual de 15.000 de miliarde, care ar fi creat de aplicarea acestei legi", a spus Voiculescu. In scopul analizarii acestei situatii, liderul PC si premierul s-au pus de acord cu constituirea unei comisii, din care sa faca parte si ministrul Finatelor, Sebastian Vladescu, care va decide asupra unei formule, astfel incat si in Camera Deputatilor reprezentantii coalitiei sa voteze "pentru", asa cum s-a intamplat si la Senat. (Aniela Nine)
×
Subiecte în articol: tariceanu politic premierul hrebenciuc sedinta