x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zi de foc pentru PSD. Decizii cruciale în plină criză guvernamentală

Zi de foc pentru PSD. Decizii cruciale în plină criză guvernamentală

de Ion Alexandru    |    09 Sep 2019   •   09:56
Zi de foc pentru PSD. Decizii cruciale în plină criză guvernamentală

Premierul Vorica Dăncilă forțează reluarea ședințelor de guvern, chiar dacă Executivul este incomplet, trei dintre portofolii fiind neocupate. Conform unor surse, după ședința de la Palatul Victoria, liderul PSD a convocat o alta, de CEx, unde a chemat doar minștrii titulari. În paralel, Guvernul a publicat o parte dintre deciziile care urmează să fie luate, printre care și aprobarea unui Memorandum cu privire la strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2019-2021.

 

Ședința de Guvern a fost convocată pentru astăzi, la ora 16.00, fiind prima după demisia miniștrilor ALDE, motiv pentru care săptămâna trecută nu s-a reunit în ședința periodică. Însă, la acest moment este clar că președintele Klaus Iohannis nu va numi nici măcar interimarii pe posturile lăsate libere de ALDE, chiar dacă pentru cele trei portofolii nu au fost delegate atribuțiile.

Printre chestiunile care vor fi luate în discuție se află aprobarea mai multe Hotărâri de Gvern, printre care aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai Spitalului Regional de Urgență Cluj, aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru societățile “Avioane Craiova SA” și “Romaero” SA, precum și pentru modificarea și completarea HG-ului privind organizarea și fincționarea Inspecției de Stat pentru Controlul cazanelor.

De asemenea, Guvernul va lua în discuție și aprobarea Memorandumului având drept temă “Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale pentru perioada 2019-2021”.

 

Miniștrii, convocați, pe seară, în Kiseleff

Chiar și așa, situația Guvernului rămâne, în continuare, incertă. Drept pentru care, după ce ședința de la Palatul Victoria se va consuma, premierul a convocat la sediul PSD din Bulevardul Kiseleff, o ședință a Comitetului Executiv Național, care va începe la ora 18.00. Un element interesant al acestei note de convocare este acela că, la ședință, va participa conducerea Partidului Socal Democrat și doar miniștrii titulari din cadru Cabinetului Dăncilă. Ceea ce înseamnă că pasul următor este luarea unor decizii-cheie cu privire la soarta Executivului.

 

Năstase acuză diversiuni vehiculate în spațiul public

În acest context, fostul lider PSD, Adrian Năstase acuză pe blogul personal că, în ultimele zile, a fost lansată o diversiune cu privire la faptul că, în lipsa miniptrilor ALDE, nu se pot ține ședințe de Guvern. “Nu văd temeiul, altul decât cel politic-electoral, pentru o astfel de afirmație”, scrie Adrian Năstase, care arată că, potrivit Codului Administrativ, Executivul poate adopta hotărâri și ordinanțe de urgență în prezența majorității membrilor săi, fiind adoptate prin consens. În lipsa consensului, hotărăște primul minitru.

Năstase arată că aceeași prevedere există și în Lefea privind organizarea și funcționarea Guvernului României. “Deci, se pot ține ședințe de guvern, în măsura în care miniștrii rămași în Cabinet sunt majoritari. Separat, trebuie discutate modalitățile de depășire a sabotajului președintelui (nenumirea interimarilor și, ulterior, prezentarea în Parlament a unui Guvern reconfigurat politic)”, conchide fostul premier.

 

Dăncilă și-a convocat Cabinetul, după ce Adrian Năstase a demonstrat că se pot ține ședințele Executivului

×