x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Zilele acestea se va decide soarta coaliției de guvernare

Zilele acestea se va decide soarta coaliției de guvernare

de Ion Alexandru    |    12 Aug 2019   •   09:09
Zilele acestea se va decide soarta coaliției de guvernare

Săptămâna aceasta este decisivă pentru continuarea coaliției de guvernare, după ce ALDE a formulat o serie de revendicări politice, pentru susținerea, în continuare, a Cabinetului Dăncilă. Formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu solicită opt ministere, dintre care patru pentru ALDE și patru pentru Pro România și, neoficial, renunțarea PSD la candidatura Vioricăi Dăncilă pentru alegerile prezidențiale.

Președintele executiv al PSD, Eugen Orlando Teodorovici, a reacționat și a precizat că PSD este un partid prea mare, pentru a putea fi șantajat.

 

Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu au purtat, în tot weekendul care s-a încheiat, negocieri cu privire la soarta Guvernului și a majorității parlamentare. În condițiile în care, la sfârșitul săptămânii trecute, purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a trasat liniile directoare ale acestei colaborări politice. Acesta a precizat că opt ministere ar trebui să fie „date” de PSD către ALDE și Pro România, partid condus de Victor Ponta, cu care ALDE negociază o nouă coaliție politică. „Unul dintre cei patru miniștri ALDE trebuie să aibă și rangul de vicepremier, pentru fiecare dintre cele două partide”, a arătat Vosganian, care a adăugat că PSD trebuie să renunțe fie la ministerul Transporturilor, fie la Ministerul Dezvoltării Regionale. „E limpede că PSD nu mai are, în acest moment, capacitatea managerială de a gestiona în integralitate ministerele cu pondere în ceea ce privește promovarea investițiilor și politicilor sociale din România. Tot așa cum sunt cele două ministere, Educația și Sănătatea, PSD trebuie să renunțe la unul dintre ele. Este un lucru peste care noi, ALDE, nu putem trece”, spune purtătorul de cuvânt al ALDE.

 

Orlando Teodorovici: PSD nu poate fi șantajat

Tensiunea, și așa destul de accentuată, tinde să devină explozivă, după ce președintele executiv al PSD, Eugen Orlando Teodorovici, i-a dat replica lui Vosganian, într-o postare pe Facebook. „PSD a fost, este și va fi un partid puternic și prea important pentru a fi șantajat, indiferent de cine sunt cei care încearcă șantajul! Cât timp sunt președintele executiv al acestui partid, nu voi accepta două

lucruri. Primul – negocierile pe sub masă, făcute fără știința și în ciuda partidului. Iar al doilea – predarea PSD ca ostatic”, se arată în respectiva postare.

 

Scenariu pesimist

Tot mai multe surse politice acreditează ideea că, astăzi, ALDE va lua, de fapt, decizia ieșirii de la guvernare, în ciuda semnalelor pe care încearcă să le dea prin întâlnirile avute, în ultimele zile, atât cu liderul PSD, Viorica Dăncilă, cât și cu Victor Ponta. Tot astăzi, la PSD va avea loc o ședință extrem de importantă, în care se va decide dacă formațiunea politică vrea sau nu să coopteze Pro România la guvernare.

În cazul unei decizii negative, Coaliția este ca și destrămată, afirmă surse politice. De altfel, se pare că,

individual, mai mulți parlamentari PSD stau cu cererile de transfer către Pro România în buzunar, în așteptarea deciziei. Dacă ALDE iese de la guvernare, PSD ar putea rămâne cu un guvern minoritar, sprijinit, probabil, de minoritățile naționale și de UDMR, însă cu un viitor fragil, în condițiile în care PNL a anunțat, deja, prin vocea lui Ludovic Orban, că pregătește o nouă moțiune de cenzură.

 

PSD cedează și își păstrează guvernarea sau nu, caz în care ALDE părăsește Coaliția

 

 

×