x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ziua condamnaţilor la ÎCCJ

Ziua condamnaţilor la ÎCCJ

de Georgiana Ionita    |    17 Noi 2016   •   19:40
Ziua condamnaţilor la ÎCCJ
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență, în dosarul în care este acuzat că ar fi acceptat propunerea a doi jurnalişti sub acoperire de la "Sunday Times" de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

 

Adrian Severin și-a așteptat sentința la catedră. Le-a predat lecţii de Drept studenților de la o facultate privată în vreme ce magistrații îi decideau soarta. Din cei cinci judecători ai completului de la ÎCCJ, patru l-au trimis la închisoare pentru următorii patru ani și numai unul a votat pentru achitarea acestuia. Decizia Instanţei Supreme este definitivă, însă politicianul vrea să atace condamnarea la CEDO.

“Sentinţa a fost pronunţată. Comedia s-a terminat. Mai precis acest act al comediei. Așa cum mă așteptam, ceea ce a început ca o farsă jurnalistică s-a sfârșit printr-o farsă judiciară. Aceasta nu a fost lupta dintre cinste și corupție, ci dintre patrie și dușmanii ei. Într-o colonie nu există stat de drept. O bătălie s-a încheiat, dar istoria nu se sfârșește aici”, a scris Severin pe Facebook după aflarea sentinței.

Luni, la ultimul termen din dosar, Adrian Severin scria pe pagina sa de socializare că nu-i este frică de cruce şi că le poate acorda iertare ”călăilor în robă”. “Nu pot să recunosc că România a trimis în cele mai importante funcţii un hoţ. În Belarus toată lumea mă ştie. Am eliberat deţinuţi politici cărora le-am aparat drepturile. Eu sunt, dintr-un accident, o parte din istoria acestei ţări.

Este un proces politic, care va produce consecinţe", a sunat ultimul cuvânt al fostului ministru de Externe. La ultimul termen al procesului, avocații apărării au cerut achitarea pedepsei din motive medicale în timp ce procurorii DNA au solicitat o pedeapsă șase ani și șase luni de închisoare cu executare, plus încă un spor de pedeapsă pentru că fostul europarlamentar deține o pregătire juridică.

Titi Holban a scăpat cu suspendare

Deputatul PSD Titi Holban a așteptat și el cu sufletul la gură sentința completului de cinci judecători ai ÎCCJ, cărora le-a cerut, în lacrimi, îndurare. Deși procurorii DNA au cerut condamnarea deputatului la cinci ani de închisoare, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă și o mită de 10.000 de euro pentru a interveni la Direcţia Antifraudă în favoarea unei firme, judecătorii l-au “iertat” pe Holban, condamnându-l definitiv, la trei ani de închisoare cu suspendare. Tot ieri, completul de cinci de la ÎCCJ l-a condamnat definitiv şi pe fostul deputat Florin Popescu. Supranumit “baronul puilor”, acesta primit un an de închisoare cu executare pentru conflict de interese şi fals în declaraţiile de avere. În prezent, Popescu este încarcerat în urma unei condamnări de doi ani de închisoare cu executare primite în martie 2016. El a fost găsit vinovat după ce a cerut de la o firmă zeci de tone de pui grill, pe care i-a distribuit în scop electoral, la alegerile locale din 2012.

 

 

×