Cea mai recentă statistică oferită de Globocan Cancer Observatory arată că, în 2018, au fost înregistrate 9.629 de cazuri noi de cancer de sân în România şi 3.378 de decese cauzate de această boală. Statistica este alarmantă şi, în lipsa unor măsuri concrete din partea statului, organizaţiile de pacienţi desfăşoară campanii de depistare a acestei boli crunte acolo unde doctorii ajung mai greu: în mediul rural.
Peste 1.200 de persoane din12 sate din judeţele Cluj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Alba au beneficiat de consult şi investigaţii medicale gratuite prin campania „Nu am făcut destul!”, iniţiată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care s-a desfăşurat în perioada 13 octombrie - 25 noiembrie. De asemenea, 990 de femei și-au făcut ecografii mamare la ele în sat, 124 au primit recomandare pentru mamografie, iar 109 dintre ele au mers la radiolog. În urma investigaţiilor medicale, 12 femei au făcut biopsie și trei au suferit intervenții chirurgicale.
„Avem aproape 10.000 cazuri noi de cancer de sân în fiecare an și puțin mai mult de 10.000.000 de femei în România. Asta înseamnă că o femeie din 1000 va fi diagnosticată cu cancer de sân anul ăsta. Noi am consultat 1.120 de femei și - după mamografii, ecografii, biopsii și operații - avem trei suspiciuni de cancer”, spune Cezar Irimia, președintele FABC. Potrivit acestuia, este un proiect reușit şi prin faptul că s-a făcut şi o campanie de educare a femeilor, în satele în care s-a desfășurat.
Medicii spun că există mai mulţi factori de risc care pot duce la cancer mamar, printre care: vârsta, expunerea excesivă la estrogeni, istoricul familial, expunerea accidentală sau terapeutică la radiaţii, consumul de alcool, fumatul şi obezitatea.
Bani europeni pentru screening
Tiberius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a anunţat, ieri, că cel puţin 30.000 de femei cu vârste între 50 şi 69 de ani vor putea beneficia în trimestrul doi al anului 2019 de screening pentru cancerul de sân, printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Valoarea totală a primei etape a acestui proiect este de 22 milioane de lei şi va fi implementată în 6 ani.
“Cancerul mamar este multă vreme asimptomatic, iar descoperirea acestuia este adesea întâmplătoare”, avertizează dr. Cătălin Costovici, medic oncolog