x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 10.000 de români mor, anual, din cauza cancerului pulmonar

10.000 de români mor, anual, din cauza cancerului pulmonar

de Monica Cosac    |    20 Noi 2018   •   14:48
10.000 de români mor, anual, din cauza cancerului pulmonar
Sursa foto: Zoonar RF/Getty Images/Zoonar RF

În fiecare an, în România sunt depistate peste 11.300 de cazuri noi de cancer pulmonar, iar 28 de români mor zilnic din cauza acestei maladii, avertizează oncologii. Potrivit specialiştilor, românii interpretează greşit simptomele sau, pur şi simplu le ignoră, astfel că trei din patru pacienţi diagnosticaţi cu această boală ajung la medic în stadiu inoperabil.

În România, în anul 2018, se înregistrează peste 83.000 de cazuri noi de cancer, iar aproape 51.000 de români își pierd viața din cauza acestui tip de maladie, potrivit celor mai recente statistici oferite de GLOBOCAN (Global Cancer Observatory). Statisticile mai arată că 30% dintre decesele cauzate de cancer în România sunt reprezentate de cancerul pulmonar, un cancer agresiv, care avansează cu rapiditate.

„Insist ca pacienții să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci și la consultații periodice. Un pacient fumător, peste 40-45 de ani, poate avea oricând o formă de cancer pulmonar în curs de instalare”, avertizează prof. dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog. Principalii factori de risc pentru această boală nemiloasă sunt: fumatul şi poluarea.

„Autoritățile trebuie să facă din prevenție o prioritate națională, deoarece numai depistarea precoce și accesul rapid la investigații și tratamente inovatoare pot oferi o șansă pacienților din această patologie. În același sens, se impune o completare la legea de control a tabagismului și combaterea unui alt factor major: poluarea”, a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), la lansarea campaniei „Inspiră speranță”.

Respiraţia îngreunată, tusea (cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge), dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli) şi infecţiile pulmonare sau bronşitele ce reapar frecvent, precum şi o răguşeala de care nu mai trece, se regăsesc printre principalele simptome.

 

 

×
Subiecte în articol: cancer pulmonar fumat globocan