x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 18.000 de români suferă de „cancerul uitat”

18.000 de români suferă de „cancerul uitat”

de Monica Cosac    |    15 Noi 2019   •   11:50
18.000 de români suferă de „cancerul uitat”

Peste 18.000 de români sunt diagnosticaţi, în prezent, cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial), iar medicii atrag atenţia că, în fiecare an, sunt depistate 2.500 de cazuri noi.

 

O analiză a situaţiei din România relevă faptul că pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer au rate de supravieţuire scăzute (doar 5% la 5 ani, pentru cei depistaţi boală în stadiul metastatic).

A fost denumit şi „cancerul uitat”, din cauza progreselor reduse în privinţa identificării unor tratamente noi, menite să crească durata şi calitatea vieţii pacienţilor care suferă de această boală. De aceea, diagnosticul precoce este esenţial pentru a îmbunătăţi ratele de supravieţuire. Totodată, este esenţial „accesul pacienţilor la tratament multidisciplinar, nu doar la urologie sau oncologie, dar şi la radioterapie, radiologie, fizioterapie sau suport pentru reinserţie social”, atrage atenţia acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, de la Institutul Fundeni. Apariţia tratamentelor din categoria imunoterapiei oncologice poate reprezenta o nouă şansă pentru cei ce suferă de acest tip de cancer.

Deşi, nu pare a avea legătură una cu alta, fumatul este un factor de risc major, fiind implicat în apariția a 50% dintre cazurile de boală. De asemenea, expunerea ocupațională la factori carcinogeni (amine aromatice, hidrocarburi ciclice), iradierea pelvină anterioară, infecțiile urinare, litiaza vezicală și renală reprezintă alţi factori de risc pentru cancerul de vezică. Potrivit medicilor, prezenţa sângelui în urină, dificultăţile la urinare, durerea şi edemele în zona genitală se numără printre semnele acestei boli grave care afectează în special bărbaţii (în proporţie de 80% dintre pacienţi). Totodată, cele mai multe cazuri (60%) se înregistrează la persoane cu vârste de peste 65 de ani.

×
Subiecte în articol: cancer vezică urinară