Vaccinul antigripal, vaccinul antituberculoză (BCG) şi celebrul Polidin vor putea intra din nou pe piața din România, în următorii ani, odată cu relansarea Institutului Cantacuzino din Capitală. Ministrul Apărării, Mihai Fifor, spune că după preluarea de către MApN, s-a pus în mișcare un plan amplu de renaștere a institutului, iar în prima fază vor fi angajați 200 de specialişti.
Ministrul Apărării consideră că cea mai mare problemă pe care o are Institutul Cantacuzino în prezent - şi care a dus la încetarea producţiei de vaccin - este faptul că foarte mulţi dintre specialişti au ales să plece: „Problema resursei umane este una foarte dificilă, pentru că nu este ușor să formezi specialiști în acest domeniu”.
Prin urmare, primul pas este angajarea de urgenţă a 200 de persoane care să lucreze în cercetare și producție. „Avem o schemă de personal pe care noi am aprobat-o în jurul numărului de 1.075 de funcţii (…) şi anul acesta vom porni cu un memorandum pe care o să îl ducem în Guvern cu 200 de funcţii pe care dorim să le scoatem la concurs. Aceste 200 de posturi sunt defalcate pe specialităţi şi pe nevoile pe care le are institutul în momentul de faţă”, a spus Mihai Fifor.
„Institutul Cantacuzino va fi instituţie de top a României”, potrivit ministrului. Acesta a mai afirmat că va relansa producţia de vaccin antigripal, BCG-ul, precum şi alte branduri cunoscute al Institutului Cantacuzino, după ce va reanaliza portofoliul.
În prezent, se caută un teren din patrimoniul MApN, unde va fi construită o nouă hală industrială pentru producţia de vaccinuri.
„Cea mai optimistă variantă pentru repunerea pe piaţă a vaccinului antigripal este la un an jumătate - doi ani”, a precizat Fifor.
„România poate şi trebuie să fie un producător de vaccin şi lucrul acesta îl poate face Institutul Cantacuzino” Mihai Fifor, ministrul Apărării