x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 33.000 de români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca, într-o zi

33.000 de români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca, într-o zi

de Monica Cosac    |    17 Mar 2021   •   07:40
33.000 de români au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca, într-o zi

De teama unor reacții adverse agresive, tot mai mulți români renunță la programările făcute la vaccinare cu serul AstraZeneca, vaccin aflat în prezent în mijlocul unor controverse uriașe, la nivel mondial. Cel puțin 12 state din UE au oprit total administrarea vaccinului contra Covid19 dezvoltat de compania farmaceutică anglo-suedeză împreună cu Universitatea Oxford, în ciuda recomandărilor făcute, până acum, atât de Organizația Mondială a Sănătății, cât și de Agenția Europeană a Medicamentului. Criza vaccinului dezvoltat de englezi a picat ca o mănușă pentru gigantul farmaceutic american Pfizer, care ia în calcul să crească prețul serului produs de el.

 

Autoritățile din România au decis, luni seară, în urma unei ședințe cu experți din sănătate, continuarea imunizării împotriva Covid-19 cu vaccinul dezvoltat de grupul britanic AstraZeneca, pe baza ultimelor recomandări ale Agenției Europene a Medicamentului (EMA), deși mai multe state europene au decis suspendarea administrării serului, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

 

O tromboză la un milion de vaccinări

O analiză făcută pe 17 milioane de persoane a arătat 37 de evenimente trombotice, din care 22 de embolie pulmonară, a anunțat, ieri, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, precizând că există un caz de tromboză la un milion de persoane vaccinate. „Decizia de a continua sau a stopa temporar vaccinarea cu AstraZeneca a fost una extrem de dificilă, poate una din cele mai dificile. Cred că cea mai ușoară decizie ar fi fost să spunem și noi stop, dar trebuie să punem în balanță beneficiile vaccinării, cu mii de oameni care ajung în spital”, a declarat Gheorghiță.

 

EMA: beneficiile depășesc riscurile

Reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului au afirmat, ieri, că până la acest moment beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Însă, incidentele raportate sunt reevaluate de experți din toate cele 27 de națiuni membre ale UE și, în cursul zilei de mâine, se va ajunge la o concluzie. „Nu putem trage o concluzie până nu facem o analiză științifică amănunțită”, a spus Emer Cooke, director executiv EMA. Numărul statelor care au suspendat parțial sau total vaccinarea cu serul AstraZeneca se mărește de la o zi la alta. Suedia, Letonia, Germania, Franţa, Italia, Norvegia, Irlanda, Olanda, Cipru, Danemarca, Portugalia Bulgaria și Slovenia se regăsesc printre țările care, până ieri, au oprit administrarea serului AstraZeneca. Alte țări continuă campania de imunizare fără restricții sau doar cu suspendarea administrării unor anumite loturi. În situația în care se va decide și la noi suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, autoritățile nu au încă reglementări clare pentru cei care au primit deja prima doză din acest ser.

Pe fondul scandalului internațional, în România, în doar 24 de ore, au fost anulate 33.000 de programări din totalul de 446.896 de programări pentru vaccinare cu serul produs de AstraZeneca.

 

Cum profită șefii Pfizer

Interesant este că, în plin scandal legat de serul produs de britanici, Comisia Europeană a anunțat, ieri, că a ajuns la un acord cu Pfizer/BioNTech pentru a livra în regim accelerat 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în trimestrul al doilea. În același timp, însă, doi oficiali ai companiei americane Pfizer își informează investitorii despre „oportunitatea semnificativă” de a crește prețurile vaccinului Pfizer-BioNTech, potrivit Business Insider. Frank D’Amelio, CFO Pfizer, spune că odată cu reluarea „condițiilor normale de piață”, adică atunci când se va trece din starea de pandemie la o situație endemică, ar exista șansa ca firma să profite de oportunități pe fondul creșterii cererii de ser Pfizer. De asemenea, a fost lansată ideea că oamenii ar putea avea nevoie de o a treia doză de vaccin pentru a le consolida imunitatea.

×
Subiecte în articol: vaccin AstraZeneca