x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 4 din 10 pacienți cu COVID rămân cu sechele pulmonare

4 din 10 pacienți cu COVID rămân cu sechele pulmonare

de Monica Cosac    |    10 Dec 2020   •   10:45
4 din 10 pacienți cu COVID rămân cu sechele pulmonare

Aproximativ 37% dintre pacienții care au trecut prin boala COVID-19 se confruntă cu dificultăți de respirație chiar și la două luni de la vindecare, potrivit unui studiu realizat de o rețea autohtonă de centre de imagistică medicală și radiologie. Chiar dacă cele mai multe sechele pulmonare apar la cei care au avut forme severe sau moderate ale bolii, sunt și persoane cu forme ușoare care au rămas cu complicații, atrag atenția medicii. 

 

Infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate lăsa o serie de sechele pulmonare după vindecare, indiferent de gravitatea formei dezvoltate de pacient, este concluzia la care au ajuns specialiștii în radiologie şi imagistică medicală de la Medima Health, care, în ultima lună, au evaluat prin intermediul CT-ului pulmonar peste 150 de pacienţi vindecaţi de diferite forme ale COVID-19. 

„Majoritatea pacienţilor evaluaţi care prezintă modificări interstițiale pulmonare post-COVID sunt cei care au avut forme moderate, extinse, severe și critice ale bolii, însă au existat şi cazuri de pacienţi cu forme uşoare sau asimptomatici care în prezent au complicații”, se arată într-un comunicat al rețelei medicale private. 

Leziunile predispun la complicaţii

Cele mai frecvente sechele identificate de medicii radiologi au fost bronșiectaziile - dilatarea bronhiilor şi leziunile fibrotice pulmonare, afecţiuni care predispun la complicaţii, precum suprainfecția bacteriană, şi care pot conduce, în cele din urmă, la afectarea iremediabilă a activității pulmonare. 

„Pneumoniile provocate de SARS-CoV-2, de orice formă şi gravitate, cauzează apariția unor efecte secundare. Pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 în perioada aprilie-iulie se prezintă acum în clinicile Medima pentru monitorizare, iar în urma scanării CT, descoperim mai multe leziuni şi modificări, care le vor afecta funcţiile pulmonare în viitor”, spune dr. Athir Eddan, radiolog specializat în Imagistică Toraco-Pulmonară. Potrivit medicului, toți acești pacienți „trebuie monitorizați până se vindecă complet și din punct de vedere imagistic, nu doar funcțional”. 

Investigații, la 2-3 luni post-COVID

Specialiștii radiologii spun că examinarea CT post-COVID-19 este esențială în evaluarea procesului de vindecare pentru a identifica și trata sechelele pulmonare, prevenind astfel afectarea ireversibilă a funcției pulmonare. În cazul formelor ușoare-moderate, aceștia recomandă monitorizarea imagistică la trei luni după vindecare, în timp ce în cazul formelor moderate-extinse, la două luni. În formele severe și critice, pacientul trebuie să rămână internat în spital până la vindecarea completă. 

 

„Un exemplu este cel al unui pacient tânăr, în vârstă de 32 de ani, care a avut o formă asimptomatică. Deși clinic acesta este vindecat, se simte bine, examinarea CT a relevat leziuni extinse la nivel pulmonar”, 

afirmă dr. Athir Eddan, radiolog 

 

Afectări ale funcţiei pulmonare, care necesită monitorizare şi tratament de specialitate, au apărut în special în cazurile moderate și grave, spun specialiștii. 

 

 

×