Compania Unifarm SA aprovizionează permanent spitalele cu echipamente de protecție pentru personalul medical, măști, produse biocide și teste de diagnostic, a anunțat, ieri, Ministerul Sănătății, după ce mai mulți medici s-au plâns, pe rețelele de socializare, că nu au costume de protecție și materiale sanitare în unitățile medicale. De asemenea, 50.000 de teste pentru depistarea infecției cu coronavirus vor fi distribuite, săptămâna aceasta, la comandă. Totodată, pe măsură ce numărul persoanelor confirmate cu Covid-19 crește, unele spitale sunt transformate în centre speciale pentru acești pacienți.
Ministerul Sănătății anunță că monitorizează situația stocurilor de teste pentru diagnosticare moleculară existente la nivel național și, în cele șapte centre de boli infecțioase care au capacitate de diagnostic și testare din București (două unități sanitare), Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova, există 1.524 de teste. Alte 50.000 de teste vor fi distribuite săptămâna aceasta.
„Se adaugă 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară și alte 40.000 de teste rapide achiziționate de către Compania Unifarm SA și care sunt distribuite săptămâna aceasta către unitățile sanitare, pe bază de comandă. De altfel, Compania Unifarm SA achiziționează și aprovizionează permanent spitalele care solicită cu echipamente de protecție pentru personalul medical, măști, produse biocide pentru suprafețe și mâini, teste de diagnostic, medicamente”, potrivit anunțului ministerului.
Medicul Cornel Popescu, virusolog la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicate „Victor Babeș” din București, a explicat, pentru Jurnalul, că lipsa echipamentelor de protecție ține și de contextul mondial, dar și de organizarea fiecărei unități medicale în parte.
„La noi, la Spitalul Victor Babeș, avem echipamente medicale. Întotdeauna există o limită a acestora, cum există în toată Europa: nu există nici în Italia, nici în alte părți. Ce se va întâmpla, dacă vine puhoi de pacienți, nu știm, dar în momentul de față avem și ni s-au adus și echipamente noi: măști, costume etc.”, ne-a declarat dr. Popescu.
Medicul mai spune că, încet-încet, se eliberează tot spitalul pentru a face loc pacienților cu Covid-19. „Pavilionul în care lucrez eu, în momentul de față, este dedicat acestor pacienți, un alt pavilion s-a eliberat. Noi avem patologii diverse – cum sunt pacienții infectați cu HIV, de exemplu – dar, pe măsură ce numărul de pacienți cu Covid-19 va crește, probabil și celelalte pavilioane se vor goli, astfel încât tot spitalul va fi dedicat, cu siguranță, acestei afecțiuni”, ne-a explicat dr. Popescu, precizând că unitatea medicală are o capacitate de aproximativ 400 de locuri.
Persoanele infectate cu noul coronavirus care sunt internate la Spitalul Victor Babeș au o evoluție favorabilă, mai spune medicul.
„Pacienții noștri au toți un trend favorabil, din punct de vedere al evoluției, chiar și cei mai gravi. Evoluția poate fi imprevizibilă de la o zi la alta, dar până acum suntem mulțumiți de evoluția pacienților”
Dr. Cornel Popescu, virusolog
Spitalul Colentina din Capitală, o unitate medicală care permite izolări pe pavilioane, se va transforma în centru unic pentru tratarea bolnavilor de coronavirus care au și alte afecțiuni, a anunțat, ieri, profesorul Horațiu Moldovan, secretar în Ministerul Sănătății.
„Nu trebuie să facem duș cu clor”
„Virusul poate să reziste în mediu de la câteva ore, la câteva zile, dar simplul spălat pe mâini îl omoară. Oricând, orice poate să fie contaminat și nu ne gândim doar la virusul acesta, ci și la alte virusuri și bacterii. Spălatul pe mâini este cel mai important”, mai spune medicul, care reamintește, de asemenea, că este esențial să spălăm și fructele și legumele.
Pe lângă măștile de protecție și gelurile dezinfectante pentru mâini, de pe rafturile magazinelor a dispărut, în ultimele zile, și clorul. Specialistul virusolog explică însă că, pentru curățatea locuințelor, se poate folosi orice dezinfectant, deoarece într-o casă nu există aceeași încărcătură virală ca într-un spital în care există mulți pacienți infectați.
„Una este ceea ce se întâmplă, într-un spital - spre exemplu la noi, în spitalul de boli infecțioase, unde avem pacienți infectați cu SARS-CoV-2 - și alta e ceea ce se întâmplă la fiecare om acasă. Riscul nu e același, cantitatea de virus n-ar fi aceeași... Sunt lucruri total diferite, n-are rost să le amestecăm. De-acum nu trebuie să facem duș cu clor”, concluzionează dr. Cornel Popescu.