x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 6 fotografi români, printre finaliştii celui mai mare concurs fotografic din lume

6 fotografi români, printre finaliştii celui mai mare concurs fotografic din lume

01 Mar 2017   •   14:00
6 fotografi români, printre finaliştii celui mai mare concurs fotografic din lume

Şase fotografi români se numără printre finaliştii top 10 în lume la trei dintre categoriile celui mai mare concurs de profil la nivel mondial, organizat de World Photography Organisation şi ai cărui laureaţi vor fi anunţaţi la 28 martie şi 22 aprilie, potrivit unui comunicat al organizatorului competiţiei. 

Adi Bulboacă a fost nominalizat ca finalist la categoria Arhitectură din cadrul competiţiei Professional, iar Ioana Moldovan la categoria Viaţă Cotidiană din cadrul aceleiaşi competiţii, ambii înscriind în concurs un portofoliu de lucrări alcătuit din 5-10 imagini. Lista finaliştilor competiţiei Open îi include pe Alex Andrieşi, la categoria Enhanced, Radu Dumitrescu-Elian la categoria Cultură şi Sorin Rechitan la categoria Natură. De asemenea, Rareş Taciu a fost nominalizat ca finalist cu o singură fotografie, care a răspuns temei impuse - ''Beauty'' - din cadrul competiţiei Youth. 

Adrian Bulboacă a fost nominalizat la categoria Arhitectură din competiţia Professional pentru seria de fotografii intitulată ''Silver Beach Hotel'' (''Hotelul Silver Beach''), care reflectă arhitectura distinctivă a hotelului Silver Beach, cu vedere la Lacul Balaton din Ungaria. ''Am avut ocazia să fiu cazat pentru patru zile la hotelul Silver Beach, în luna noiembrie 2016. Hotelul a fost construit între 1978 - 1983. Toate camerele erau libere, astfel că am putut să explorez întreaga staţiune pe cont propriu. Locul are un stil retro şi patină pe care sper că am fost în stare să o capturez. Am fost fascinat de cât de dezolant, dar în acelaşi timp primitor vizual, putea fi acest hotel 'anacronic' '', a descris Adrian Bulboacă creaţiile sale. 

Adi Bulboacă - Facebook page

Ioana Moldovan a fost nominalizată la categoria Viaţă cotidiană din competiţia Professional pentru seria de fotografii intitulată ''A country doctor and her calling'' (''Vocaţia unui medic de ţară'') care prezintă povestea medicului Floarea Ciupitu, care profesează de peste trei decenii în satul Gângiova, din sud-vestul României. 'Sunt profund onorată şi copleşită de faptul că am fost inclusă pe lista finaliştilor. Însă nu e vorba despre mine, ci despre această femeie incredibilă, un medic de ţară, care într-un sistem sanitar românesc profund viciat găseşte cumva mijloacele de a se devota pacienţilor ei şi de a-şi realiza vocaţia', a spus Ioana Moldovan, fotojurnalist liber profesionist, fotograf documentarist şi scriitoare, cu lucrări publicate în New YorkTimes, Al Jazeera, Huffington Post, LensCulture, Radio France Internationale şi Vice, distinstă cu premiul Bill Eppridge Memorial pentru Excelenţă şi adevăr în jurnalism foto şi a cărei contribuţie remarcabilă la evidenţierea adevărului prin intermediul fotojurnalismului a fost recunoscută de Ambasada SUA la Bucureşti, după cum se menţionează în comunicat. 

Ioana Moldovan - Facebook page

Alex Andrieşi a fost inclus pe lista finaliştilor în categoria Enhanced din competiţia Open cu fotografia ''Far from gravity'' (''Departe de gravitaţie''), realizată în Grenoble, Franţa, o imagine ce ''reflectă blândeţea, inocenţa şi fragilitatea copilului'', după cum se arată în comunicat. Născut în România, Alex Andrieşi s-a mutat în Franţa pe când era copil. Acolo i-a crescut pasiunea pentru cinema şi bricolaj şi aşa a început să creeze propriile sale imagini. La 16 ani s-a mutat în Paris în căutarea inspiraţiei. Lucrările sale au fost expuse în Montepellier. ''Să fiu selectat ca finalist e ca şi cum aş avea o cheie mică, dar care deschide o uşă mare'', a spus fotograful. 

Alex Andriesi - Facebook page


Radu Dumitrescu-Elian este pe lista scurtă la categoria Cultură a competiţiei Open cu imaginea ''The Prayer'' (''Rugăciunea''), obţinută în Bucovina, ce descrie viaţa frumoasă şi simplă a Paraschivei, o femeie de 76 de ani, care locuieşte într-o casă fără electricitate şi care îşi citeşte rugăciunile la lumina lumânărilor. ''Am fost extrem de bucuros când am citit e-mail-ul încât a trebuit să-l parcurg de câteva ori pentru a mă asigura că e adevărat'', a comentat fotograful. 

Sorin Rechitan a fost nominalizat la categoria Natură, în competiţia Open, pentru imaginea intitulată ''Altai Wanderer'' (''Călătorul din Altai''), o fotografie spectaculoasă alb-negru, a unui alpinist care escaladează Muntele Belukha, cel mai înalt vârf al Munţilor Altai din Rusia. 

Sorin Rechitan - Facebook page

Rareş Taciu a ajuns cu fotografia ''Remember'' (''Aducere aminte'') pe lista scurtă în competiţia Youth, care le-a cerut tinerilor fotografi, cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani, să înscrie o singură imagine care să răspundă unor cerinţe impuse şi temei ''beauty'' (''frumuseţe''). Fotografia lui Rareş Taciu ''este un frumos portret al prietenei fotografului, Mara, realizat cu lumină naturală'', menţionează comunicatul. 

Nu mai puţin de 227.596 de fotografii din 183 de ţări au fost înscrise în competiţia Sony World Photography Awards 2017. Câştigătorii categoriei Open vor fi anunţaţi la 28 martie, iar cei ai competiţiilor Professional şi Youth în cadrul ceremoniei de premiere care va avea loc la Londra, la 20 aprilie. 

Lucrările tuturor finaliştilor vor fi expuse alături de fotografiile câştigătoare în cadrul expoziţiei Sony World Photography Awards & Martin Parr - 2017 de la Londra, între 21 aprilie şi 7 mai. 

Organizată de World Photography Organisation, competiţia Sony World Photography Awards aniversează în 2017 cea de-a zecea ediţie. 

Premiile, care constau în echipament foto de ultimă generaţie, o excursie la ceremonia de premiere de la Londra şi premii în bani în valoare de 30.000 de dolari, recunosc şi recompensează cele mai bune fotografii contemporane realizate anul trecut şi înscrise în cele patru competiţii - Professional, Open, Youth şi Student Focus, jurizate anonim de profesionişti recunoscuţi în industria fotografică, atent selecţionaţi de World Photography Organisation, o platformă globală de comunicare pentru industria foto, cu o prezenţă în peste 180 de ţări, adaugă Agerpres.

×