x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social A murit în gardă să nu moară de foame

A murit în gardă să nu moară de foame

de Theodora Şutiu    |    10 Iun 2019   •   10:23
A murit în gardă să nu moară de foame
Sursa foto: Pixland/Getty Images

Ştefan Quai, medicul pensionar care a murit în timpul unei gărzi la un  centru de permanenţă din judeţul Bihor, avea o pensie de 1.280 de lei pe lună, a anunţat Livia Davidescu, o colegă de breaslă care lucrează la Spitalul Judeţean Craiova, pe Facebook: „Alo! Ministerul Sănătăţii! Colegiul Medicilor! Nu credeţi că deja s-a depăşit orice limită? Câţi mai trebuie să murim? Deja nu mai putem rămâne pasivi”, se întreabă medicul.

Bărbatul de 66 de ani a ieșit la pensie în anul 2016, însă a continuat să facă gărzi deoarece nu avea suficienți bani pentru un trai decent. Medicii de familie au pensii extrem de mici, 1.500 lei reprezentând media, iar aceste gărzi reprezintă un venit suplimentar, modic, dar important, se plâng colegii lui Ştefan Quai: „Pensia este de fapt un fel de ajutor social. Ne vom ruga să avem noroc să murim în cabinete, ca să nu murim de foame şi lipsa de medicamente”, a comentat un alt medic la postarea Liviei Davidescu: „Motivul pentru care un medic (elita) pensionar din România alege să muncească este clar. Trebuie să munceşti până mori, ca să-ţi plăteşti utilităţile, hrana şi medicamentele!”, comentează un alt medic.

Proiectul de lege salvator

Un proiect de lege care prevedea ca gărzile efectuate de medici să fie luate în calcul ca vechime în muncă și „să poată diminua, simetric și echitabil, vârsta standard de pensionare” a fost depus la Senat încă de la finalul lunii noiembrie 2018 şi respins în luna martie 2019.

Conform unui studiu al Colegiului Medicilor București, 55% dintre medicii bucureșteni suferă de burnout personal, 52% de burnout profesional, 36% de burnout legat de interacțiunea cu pacientul, iar 24% suferă de toate cele trei tipuri de epuizare în spital. Depășirea timpului legal de muncă, coroborată cu desfășurarea unei activități extrem de stresante și de epuizante din punct de vedere fizic și psihic, a dus la numeroase cazuri de deces prematur în rândul medicilor.

Reacţia Ministerului Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că va fi făcută o analiză după decesul medicului din Bihor, afirmând că, într-adevăr, sunt probleme în sistem, însă nu pot fi rezolvate într-un an. „Sunt lucruri nerezolvate de 30 de ani şi care nu pot fi rezolvate într-un an, sau dacă le rezolvăm, nu pot produce efecte într-un an”, a declarat Sorina Pintea, la Antena 3.

 

Medicul Livia Davidescu din Craiova identifica anul trecut, cu ajutorul colegilor din ţară, 43 de doctori care au decedat prematur, în gărzi sau după ele, în timpul serviciului sau imediat după.

 

Medicii atrag atenția Ministerului Sănătății asupra condițiilor în care muncesc medicii în România, întrebându-se câți trebuie să mai moară pentru ca „interesele acestora să fie apărate”

×
Subiecte în articol: Ştefan Quai