Sindicaliştii din administraţia publică locală ameninţă că angajaţii vor înceta lucrul pe termen nelimitat începând cu 19 iulie şi că vor avea mai multe greve de avertisment până la acea dată în semn de prostest faţă de discriminarea acestei categorii în Ordonanţa privind salarizarea adoptată de Guvern.
Reprezentanţii administraţiei publice locale cer creşterea salariilor şi alte beneficii precum norme de hrană pentru toţi angajaţii şi vauchere de vacanţă. În caz contrar, aceştia vor organiza o grevă generală de o oră în data de 5 iulie, o grevă generală de o zi pe 12 iulie şi vor înceta lucrul pe termen nelimitat începând cu 19 iulie. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) deplânge faptul că Ordonanţa privind salarizarea bugetarilor adoptată de Guvern a favorizat celelalte categorii de bugetari, dar a neglijat personalul din primării, care era, oricum, cel mai prost plătit. "Personalul care îşi desfăşoară activitatea în Consiliile Judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală, care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70%", se arată într-un comunicat FNSA.
Calendarul acţiunilor de protest
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a notificat deja oficial Ministerul Muncii privind declanşarea conflictului colectiv de muncă, termenul pentru îndeplinirea solicitărilor fiind 19 iulie. "Solicităm majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală cu 25%", se arată în avertismentul sindicaliştilor.
Reprezentanţii angajaţilor din primării şi Consilii Judeţene spun că au cele mai mici salarii dintre bugetari