x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Adolescenţii, încurajaţi să bea de părinţi

Adolescenţii, încurajaţi să bea de părinţi

22 Apr 2016   •   08:21
Adolescenţii, încurajaţi să bea de părinţi
Sursa foto: Ridofranz/Getty Images/iStockphoto

Mai mult de jumătate dintre adolescenţii români de peste 14 ani consumă alcool cel puţin o dată pe lună, mulţi dintre ei făcând-o de faţă cu părinţii, care nu văd în acest obicei o problemă, arată un studiu. Cei care beau mai frecvent au tendinţa de a asocia acest obicei şi cu fumatul sau consumul de marijuana. De asemenea, îşi încep viaţa sexuală mai devreme.

Studiul arată că 60% dintre adolescenţii cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani au consumat alcool cel puţin o dată în luna precedentă, însă îngrijorător este că 21% dintre cei care au recunoscut că au făcut asta de faţă cu părinţii, ceea ce sugerează că acest obicei este tolerat sau încurajat în familie. Potrivit cercetării făcute de Open-I Research, la cererea asociaţiei Educaţia Azi, care militează pentru educarea părinţilor, probabilitatea ca tinerii să consume regulat alcool creşte dacă aceştia au probleme în familie, dar şi dacă îşi văd părinţii sau cercul de prieteni consumând alcool. Băutul este un obicei pe care adolescenţii îl practică de regulă în grup, ca activitate socială. Cu toate acestea, 13% dintre cei întrebaţi au recunoscut că beau şi atunci când sunt singuri. "Orice comportament, chiar şi unul negativ, precum consumul de alcool sau de alte substanţe ce pot crea dependenţă, poate creşte în frecvenţă dacă este încurajat de către modelele sociale de referinţă ale adolescenţilor, de către grupul de egali sau de către adulţii care au rol important în viaţa lor”, spune coordonatorul studiului. Cercetarea a mai arătat că 41% dintre adolescenţii care consumă alcool regulat sunt fumători, faţă de 36% dintre cei care nu consumă alcool, iar 18% dintre aceştia au fumat şi marijuana, faţă de 6% din rândul celor care nu beau. Cercetarea a mai arătat că adolescenţii care beau frecvent sunt deja activi sexual (76 la sută dintre ei), faţă de cei care nu consumă alcool (36 la sută).

O treime dintre adolescenţii care consumă alcool în mod regulat spun că relaţiile dintre părinţii lor sunt disfuncţionale. În rândul celor care nu beau, doar un sfert spun că părinţii lor nu se înţeleg.

Consumul regulat de alcool de la vârste fragede poate grăbi apariţia bolilor cardiace şi a celor neuronale, spun specialiştii

×