x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Afaceri ideale, cu puțini angajați

0
Autor: Diana Scarlat 25 Oct 2018 - 16:50
Afaceri ideale, cu puțini angajați
Vezi galeria foto

Unele afaceri s-au închis, din cauza lipsei de personal, dar nu toți patronii au cedat în fața acestei probleme, ci au găsit soluții de a duce mai departe firmele, chiar fără angajați. Criza forței de muncă a modificat piața, iar unele tipuri de afaceri se reinventează. Un nou concept este restaurantul fără ospătari, ceva între clasicul restaurant și autoservire, deja cu mare succes la public. Mai mult, profitul crește, cheltuielile scad semnificativ, iar conceptul pare a fi perfect pentru mai multe categorii de public. Și alți patroni care și-au refăcut schema de personal au ajuns la concluzia că s-ar descurca mai bine singuri, în diverse domenii, de la patiserii, până la agenții de turism.

Unul dintre reataurantele din stațiunea Băile Felix, care înregistra pierderi mari anul trecut, s-a rebranduit, din inițiativa proprietarului, care a pariat pe conceptul de autoservire cu bucatarii la vedere. Și, în cel mai scurt timp, a reușit să atragă foarte mulți clienți, făcând profit. Rețeta succesului: cei mai importanți angajați, bucătarii, au fost scoși "la stradă", cu doar câteva feluri de mâncare tradițională. "Ciorba se servește direct din oală, poți să vezi exact ce mănânci, ciolanul cu fasole arată excelent în ceaun, mustul ni l-am pus direct de pe masă. Iar prețurile sunt mult mai mici decât în alte părți, unde e servire clasică. O porție de gulaș bine făcut sau o porție mare de ciolan cu fasole costă 10 lei. Oricum, am venit pentru mâncare tradițională. Anul trecut am fost aici și era un ospătar care n-avea chef de clienți. Ne-a trimis la concurență", spune un client al unui restaurant de la Băile Felix. Aceeași rețetă a aplicat-o și o pensiune de la Enisala, în județul Tulcea, iar conceptul a atras curiozitatea turiștilor care ajung acolo tocmai pentru că servirea este atipică. "Nu avem de unde să luăm personal și facem doar câteva feluri de mâncare, iar oaspeții noștri își pot pune singuri din tot ce e pe masă. Mâncarea e ca acasă, dar tocmai asta spun cei mai mulți că le place", spune una dintre angajate. Și succesul se vede chiar în profit. În toată țara au început să funcționeze aceste noi tipuri de afaceri, care par a avea viitor.

Reduceri de costuri și creșteri de vânzări

Renunțarea la ospătari înseamnă reduceri substanțiale de cheltuieli cu salarii, dar și scaderea pierderilor, pentru că cei care au ales această metodă de rebranduire își calculează cantitatea de mâncare pe care o prepară zilnic, în funcție de numărul de clienți. Dar și agricultorii au ajuns să-și eficientizeze astfel afacerile, preluând un model din vestul Europei: își invită clienții la cules. Fie că merg la cules de vie, de mere, pere, prune sau alte fructe și legume, clienții sunt mulțumiți, pentru că știu exact ce alimente vor pune pe masă, fac și mișcare în aer liber, iar prețurile sunt mult mai bune decât la magazine. Și fermierii ies în câștig, pentru că nu mai plătesc oameni la cules, nu mai au cheltuieli cu transportul, depozitarea sau spațiile pentru vânzare. “Am fost la cules de mere, din plăcere, dar și pentru că vreau să știu ce mănânc. Și prețul la care am cumpărat merele culese de mine a fost jumătate din cel de la piață. În plus, e o plăcere să petreci câteva ore într-o livadă, în aer curat, unde am luat și copilul, care a spus că e foarte distractiv. Am ales un fermier pe care mi l-au recomandat niște prieteni, în Banat, iar astfel am făcut și o excursie”, spune Radu, la rândul lui un mic întreprinzător specializat în producție foto-video, care lucrează tot fără angajați. Conceptul nu este nici nou, nici cu origini românești, iar în alte țări din vestul sau nordul Europei se practică de mulți ani chiar vânzarea produselor din ferme la poarta producătorului, fără interacțiunea cu proprietarul sau cu vreun vânzător, comerț care se bazează pe buna credință a fiecărui cumpărător.

Afacere de unul singur, dar cu succes garantat

În micile afaceri, precum cofetării sau patiserii, patronii au ales să lucreze singuri. “Am încercat, în ultimii ani, să găsesc personal, dar școlile de patiseri nu mai dau pieței oameni specializați. Am stat lângă ei șase luni și-am încercat să-i învăț, dar mi-am dat seama că eu munceam pentru angajații mei, iar ei nu reușeau să facă ce le arătam. Până m-am hotărât să renunț la angajați, pentru că-i plăteam efectiv din munca mea și mai mult mă-ncurcau. Am preferat să fac doar câteva produse, dar să fie tradiționale și gustoase, iar clienții mei au apreciat”, spune proprietara unei patiserii. Același lucru spune și patroana unei agenții de turism, chiar dacă domeniile sunt diferite. „Acum un an mi-am dat seama că munceam pentru tinerii pe care-i angajasem, dar am mai avut și pierderi foarte mari, când una dintre angajate a făcut o greșeală. Nici măcar n-am avut cum să recuperez banii de la ea, pentru că am pierdut 2.500 de euro. Mi-am făcut un calcul și am ajuns la concluzia că ies în câștig dacă lucrez singură. Acum mă gândesc să renunț și la birou și poate chiar să transfer afacerea în mediul online. Clienții sunt în continuare aceiași, au încredere, recomandă și alți prieteni, iar afacerea merge mai departe, chiar mai bine decât înainte”, spune și Oana, patroana unei agenții de turism.

După ce marile companii din mai multe țări au înlocuit munca la birou cu cea de la distanță, externalizând din ce în ce mai multe servicii, tendința de a lucra cu un număr cât mai mic de angajați sau chiar fără, se simte în tot mai multe domenii.

În SUA funcționează și un concept de magazin fără angajați, gândit pentru comunitate. Principiul care stă la baza acestui magazin, cu prețuri mult mai mici decât la celelalte, este că fiecare membru al comunității care beneficiază de cumpărături ieftine trebuie să presteze muncă în folosul comunității, adică să lucreze un anumit număr de ore în respectivul magazin. Toți membrii comunității devin, astfel, pe rând, angajați, pentru câteva ore, iar costurile cu personalul sunt eliminate total, astfel încât scade substanțial și adaosul comercial. Tot în SUA, tot fără angajați, funcționează și un magazin al gigantului Amazon, dar se bazează pe un sistem electronic foarte performant. Undeva la mijloc sunt sistemele de plată introduse în hipermarketuri, fără casieri, unde clienții scanează singuri produsele și le plătesc prin POS – sisteme implementate și în România.

Citeşte mai multe despre:   afaceri,   angajati putini

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 




Joe Biden anunţă un acord cu un grup de senatori republicani şi democraţi asupra unui plan de investiţii masive

Joe Biden anunţă un acord cu un grup de senatori republicani şi democraţi asupra unui plan de investiţii masive
Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi un acord cu un grup de senatori republicani şi democraţi asupra unui plan de investiţii masive în infrastructură, după luni de negocieri între Casa Albă şi...

VIDEO Aurescu: Armenia, Azerbaijan și Georgia trebuie să continue reformele

VIDEO Aurescu: Armenia, Azerbaijan și Georgia trebuie să continue reformele
Prin vizitele în Caucazul de Sud ale miniştrilor de Externe ai României, Austriei şi Lituaniei, mandatate de UE, este transmis respectivelor ţări "un mesaj coordonat privind necesitatea continuării şi...

UE cere continuarea eforturilor de vaccinare şi revenirea la libera circulaţie cât mai curând

UE cere continuarea eforturilor de vaccinare şi revenirea la libera circulaţie cât mai curând
Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au cerut joi, la reuniunea Consiliului European, continuarea eforturilor de vaccinare anticoronavirus şi revenirea la libera circulaţie în spaţiul c...

Orban infirmă o eventuală remaniere: Nu am auzit de acest lucru

Orban infirmă o eventuală remaniere: Nu am auzit de acest lucru
 Ludovic Orban, a declarat joi, la Piteşti, că nu a auzit despre o intenţie a premierului Florin Cîţu de a face o remaniere care să-i vizeze pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, şi pe ministrul...

VIDEO: Valeriu Gheorghiţă: Bilanţ la 6 luni de la debutul campaniei: Rata de vaccinare este de 25% din populația eligibilă

VIDEO: Valeriu Gheorghiţă: Bilanţ la 6 luni de la debutul campaniei: Rata de vaccinare este de 25% din populația eligibilă
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinarea declarat joi că 4.661.527 de români s-au vaccinat până în prezent cu una sau două doze, dintre care peste 4,4 milioane de persoane s-au vaccinat cu...

Doliu în presa românească. A murit Ion Ghițulescu

Doliu în presa românească. A murit Ion Ghițulescu
Ion Ghițulescu, o legendă a radioului sportiv românesc și inițiator al emisiunii "Fotbal, minut cu minut”, a încetat din viață, la 90 de ani. Este considerat unul din cei trei corifei ai presei sportive,...

SUMMIT UE | Ursula von der Leyen a prezentat situaţia actuală şi cere accelerarea vaccinării

SUMMIT UE | Ursula von der Leyen a prezentat situaţia actuală şi cere accelerarea vaccinării
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat, joi după-amiază, la reuniunea Consiliului European, situaţia vaccinării la nivelul Uniunii Europene, notând că s-au înregistrat progrese, dar...

Sectorul 1 va avea propria stație de sortare a deșeurilor

Sectorul 1 va avea propria stație de sortare a deșeurilor
În premieră în România, în Sectorul 1 vom avea prima stație de sortare a unei primării, anunță, joi, Clotilde Armand. Infrastructura va fi realizată pe un teren de 40.000 de metri pătrați. Sectorul 1 va...

Zeci de mii de doze AstraZeneca din România expiră peste câteva zile. Probabil, vor fi distruse

Zeci de mii de doze AstraZeneca din România expiră peste câteva zile. Probabil, vor fi distruse
Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca aflate în depozitele din România expiră peste câteva zile. Cele mai multe vor fi distruse deoarece nu mai este timp pentru a fi folosite sau donate. Valeriu Gheorghiță,...

Barna: PNRR are 7,6 miliarde de euro pentru infrastructură; A7 și A8 sunt esențiale

Barna: PNRR are 7,6 miliarde de euro pentru infrastructură; A7 și A8 sunt esențiale
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are prevăzute 7,6 miliarde euro alocate pentru proiecte de infrastructură, iar o parte importantă din sumă merge spre Moldova, esențiale fiind Autostrăzile A7...

Aproape 8.000 de elevi au absentat la a doua probă a Evaluării Naționale

Aproape 8.000 de elevi au absentat la a doua probă a Evaluării Naționale
Aproape 8.000 de elevi au absentat la proba de matematică, de la Evaluarea Națională, anunță, joi, Ministerul Educației. Trei elevi au încercat să fraudeze examenul. La cea de-a doua probă scrisă (Matematic

Negrescu, ironic în privința Planul Național de Redresare și Reziliență al României : Vin miliardele de euro, dar mai așteptăm iar un pic

Negrescu, ironic în privința Planul Național de Redresare și Reziliență al României : Vin miliardele de euro, dar mai așteptăm iar un pic
Victor Negrescu susține că PNRR este eșecul acestei guvernări și dovada clară a incompetenței și lipsei lor de relații politice în plan internațional. „Vin miliardele de euro, dar mai...

Dosar penal după ce subiectele la Evaluarea Națională au apărut pe internet

Dosar penal după ce subiectele la Evaluarea Națională au apărut pe internet
A fost deschis un dosar penal la Focșani, după ce subiectele la proba de Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională au apărut pe internet în timpul probei. Potrivit Poliției Vrancea, Poliția...

În România sunt 44 de tulpini Covid -19, majoritatea autohtone

În România sunt 44 de tulpini Covid -19, majoritatea autohtone
În România sunt 44 de tulpini Covid-19, majoritatea fiind filiație epidemiologică de import, însă există și variante virale autohtone, a anunțat, joi, președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță. „Din datele...

Capitala are mai mult de 45% din populație vaccinată împotriva COVID-19

Capitala are mai mult de 45% din populație vaccinată împotriva COVID-19
Bucureștiul și alte șapte județe au peste 30% din populație vaccinată, cel mai mare coeficient fiind în Capitală – peste 45 la sută, a declarat, joi, Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. Potrivit...
Serviciul de email marketing furnizat de