Peste 10.000 de români suferă de boala Crohn sau colită ulcerativă, două dintre tulburările gastro-intestinale cronice care afectează în special tinerii. Medicii avertizează că numărul persoanelor diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale a crescut îngrijorător în ultimii 10 ani, ca urmare a modificării stilului de viaţă, fiind absolut necesară creearea unor centre dedicate, cu o abordare multidisciplinară în tratarea acestor maladii.
Deşi pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri de bolile inflamatorii intestinale (BII) se înregistrează la tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, iar numărul acestora este tot mai mare. Asta în condiţiile în care sunt greu de diagnosticat, deoarece simptomele sunt insuficient cunoscute şi pot fi uşor confundate cu alte probleme ale tubului digestiv.
“Am remarcat o creștere de circa 8-10 ori a acestor afecțiuni în ultimul deceniu, în special la copii, adolescenți și adulți tineri, ca urmare a modificării stilului de viață. (...) Accesul la ghiduri de tratament nu este suficient. Avem nevoie de echipe de specialitate care să lucreze împreună în centrele cu interes în tratarea BII, într-o abordare multidisciplinară”, a spus dr. Liana Gheorghe, de la Institutul Fundeni, cu ocazia “Zilei Internaționale a luptei împotriva Bolilor Intestinale”.
Potrivit medicului, crearea unor centre de excelență este necesară pentru că va permite un acces mai ușor al pacienților la diagnosticare modernă, optimizarea tratamentului și evitarea efectelor secundare ale tratamentului. Reprezentanii Ministerului Sănătăţii spun că primele centre de excelenţă în bolile intestinale ar putea fi acreditate în 2017, iar unul dintre ele va fi chiar Institutul Fundeni din Capitală.
Impact major asupra pacienţilor
Bolile inflamatorii intestinale apar ca urmare a interacţiunii complexe dintre predispoziţia genetică a individului şi factori din mediu, îndeosebi din dietă, susţin specialiştii, şi se manifestă prin dureri abdominale, diaree cronică (între 3-4 și peste 20 de scaune pe zi), oboseală, dispariția apetitului, scădere în greutate, uneori febră.
Potrivit specialiştilor, aceste afecţiuni au impact major nu numai asupra vieții personale a pacienţilor, cât şi asupra vieţii lor profesionale, a capacităţii de a munci şi asupra relaţiilor sociale. Pentru 20-40% dintre pacienţi, BII sunt asociate cu apariţia altor afecţiuni ale ochilor, ale articulaţiilor sau ale pielii, iar dacă sunt netratate, evoluează cu complicații (ocluzie, malabsorbție și malnutriție, cancer colonic).
În Europa sunt peste trei milioane de persoane suferă de bolile inflamatorii intestinale.
Statisticile arată că, la nivel european, 10% dintre pacienţii cu boli inflamatorii intestinale ajung şomeri. Cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni de concediu medical pe an.
Palatul Parlamentului din Bucureşti, Cascada Niagara, Turnul din Pisa şi Coloseumul din Roma au fost iluminate în violet, ieri, pentru a crește gradul de conștientizare asupra acestor afecțiuni.