x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alarmant: doar 15% din cancerele ovariene, depistate la timp

Alarmant: doar 15% din cancerele ovariene, depistate la timp

de Monica Cosac    |    06 Mai 2016   •   13:22
Alarmant: doar 15% din cancerele ovariene, depistate la timp
Sursa foto: Trish233/Getty Images/iStockphoto

Balonarea, durerile abdominale şi urinările frecvente sunt trei simptome cu care femeile se confruntă des. Deşi par manifestări ale unor banale afecţiuni digestive şi de cele mai multe ori sunt ignorate, acestea pot fi semnele unei maladii foarte grave, care ucide peste 1.000 de românce în fiecare an: cancerul ovarian. Dacă boala este diagnosticată în stadii incipiente, viaţa a nouă din 10 femei poate fi salvată, spun medicii.

Depistată frecvent în stadiu avansat, din cauza lipsei simptomelor specifice, această boală este din ce în ce mai întâlnită în ţările dezvoltate. „Cancerul ovarian nu discriminează: poate afecta orice femeie, indiferent de mediul din care provine, de situaţia economică sau poziţia socială. (...) Vrem ca femeile să înţeleagă importanţa prevenţiei. Este extrem de simplu să mergeţi la un control, fie el şi odată pe an”, atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, asupra importanţei vizitei periodice la ginecolog. În România, anual sunt diagnosticate 1.850 de cazuri noi şi sunt înregistrate peste 1.000 decese. Din totalul femeilor depistate cu cancer ovarian, doar 45% înving boala în primii cinci ani de la diagnosticare, o rată de supravieţuire foarte mică, prin comparaţie cu rata de supraviețuire pentru cancerul de sân (89%), mai spune Irimia.

Deseori confundate cu probleme gastrointestinale, simptomele cancerului ovarian sunt: creşterea circumferinţei abdominale, balonarea de lungă durată, senzaţia de saţietate precoce, necesitatea de a urina frecvent şi durerile abdominale. „Depistat în stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, însă doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare”, spune medicul oncolog Dragoş Median, subliniind, totodată, necesitatea dezvoltării în România a unor centre de diagnostic şi tratament pentru afecţiuni oncologice ale femeilor.

Principalii factori de risc pentru declanşarea cancerului ovarian sunt: vârsta (de obicei, apare după 55 de ani), istoricul familial şi ereditatea, obezitatea, lipsa naşterilor, neutilizarea pilulelor contraceptive şi apariţia menstruaţiei înainte de 12 ani. Sub 15% din cazurile de cancer ovarian apar din cauza unor mutații genetice moștenite.  

 

Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian, la nivel mondial, şi peste 150.000 mor din această cauză.

×