x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alertă la Cluj: Zeci de îmbolnăviri de febră Q

Alertă la Cluj: Zeci de îmbolnăviri de febră Q

de Monica Cosac    |    13 Sep 2019   •   10:20
Alertă la Cluj: Zeci de îmbolnăviri de febră Q

Peste 20 de persoane, majoritatea studenţi şi angajaţi ai Facultăţii de Medicină Veterinară din Cluj Napoca, au fost diagnosticate cu febră Q, o boală infecţioasă rară, care se ia de la animale. Bolnavii au fost trataţi în lunile mai – august, la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, însă autorităţile responsabile nu au comunicat publicului că există acest focar de infecţie.

Cu toate că prima suspiciune de febră Q a apărut încă de la jumătatea lunii mai şi au fost prelevate probe de mai multe ori din sălile facultăţii, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj nu a identificat cauza acestor îmbolnăviri.

Potrivit decanului Facultăţii de Medicină Veterinară, Nicodim Fiţ, după ce au fost semnalate primele cazuri, a fost întrunită comisia de Biosecuritate, care a dispus mai multe măsuri pentru siguranţa angajaţilor şi a studenţilor: activitatea a fost suspendată complet şi s-a făcut o curăţenie generală şi o dezinfecţie în toate spaţiile facultăţii. Rezultatele la probele prelevate de la animalele din cadrul facultăţii au fost negative, potrivit reprezentanţilor unităţii de învăţământ. Cei 13 studenţi şi angajaţi ai Facultăţii de Medicină Veterinară care au fost trataţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj au avut o evoluţie favorabilă a bolii, iar în prezent nu sunt alte persoane bolnave.

Indiferent dacă sursa de infecţie a fost descoperită sau nu, informaţiile despre aceste cazuri ar fi trebuit să apară pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), ceea ce nu s-a întâmplat.

 

Cum se transmite boala

Febra Q este o boală cauzată de infecția cu Coxiella burnetii, o bacterie mai puţin obișnuită, dar care poate fi întâlnită la bovine, oi, caprine și alte mamifere domestice, inclusiv la pisici și câini. Rareori, boala este transmisă de căpușe, însă nu se transmite de la om la om.

Perioada de incubație este cuprinsă între 9 şi 40 de zile, iar cele mai frecvente simptome sunt asemănătoare gripei: cu debut brusc de febră, stare de rău, transpirație, dureri de cap severe, dureri musculare şi articulare, probleme respiratorii superioare, tuse uscată, dar și simptome gastro-intestinale, cum ar fi: greață, vărsături și diaree. Destul de rar, febra Q poate provoca hepatită (granulomatoasă) şi endocardită. Aproximativ jumătate dintre persoanele infectate nu prezintă simptome.

Începând din 2015 până în 2019, nu au fost înregistrate cazuri de febră Q, potrivit reprezentanţilor DSP Cluj.

 

×
Subiecte în articol: febră Q cluj