Postul Paştelui este, dincolo de semnificaţia sa religioasă, un bun prilej pentru detoxifierea organismului. Totuşi, alimentele pe care le consumaţi trebuie alese cu cea mai mare atenţie, pentru că unele vă pot afecta serios sănătatea.
Unele persoane au tendința de a mânca în fiecare zi aceleaşi alimente pentru că oferta de produse vegetale hrănitoare nu este foarte mare. Ele descoperă că le place un anumit aliment și îl consumă zilnic, pentru a nu-și mai bate capul căutând alternative. Astfel, alimentele cum ar fi salamul, cârnaţii sau crenwurştii de post, deoarece conţin nitraţi, sunt asociate cu apariţia cancerului. Pentru un gust cât mai bun, sunt adăugate în compoziţia lor o cantitate mare de aditivi alimentari, care ne pun sănătatea în pericol.
Nici caşcavalul de post nu este bun. Acesta poate produce dezechilibre în organism, din cauza numărului mare de aditivi alimentari şi al conţinutului ridicat de sare. Şi conservele (de legume, de fasole bătută etc.) trebuie evitate deoarece conţin numeroase substanţe nocive, precum conservanţi, potenţiatori de aromă, coloranţi etc. şi cantităţi mari de sare şi zahăr. Îţi distrug sănătatea dacă le consumi des în timpul postului. Nici crochetele sau buletele de legume semipreparate nu sunt sănătoase. Prin conţinutul de substanţe nocive ne afectează funcţiile cognitive. Mai mult decât atât, se poate ajunge la gastrită, ulcer şi boli metabolice.
Sfat: înlocuiți carnea cu ciuperci
O altă problemă care apare în perioada postului îi vizează direct pe „carnivori”, persoanele care nu pot funcționa dacă nu mănâncă zilnic produse pe bază de carne. Cel mai adesea, aceștia se plâng de amețeli și lipsă de vlagă, acuzând meniul vegetarian că fiind prea sărac. Produsele din carne ce conțin multe proteine pot fi înlocuite pe perioada postului cu proteine vegetale (cele mai bogate fiind ciupercile), și în zilele cu dezlegare, se apelează la fructe de mare și peşte, mai ales cel ce trăiește în apele reci.
Produsele de patiserie conţin îndulcitori şi coloranţi. Acestea afectează digestia, putând provoca boli de stomac. Mai ales în această perioadă de post, când organismul este privat de alimente de origine animală.