x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alunițele tale știu ce ai făcut astă-vară! Cancerul de piele poate să apară și peste 40 de ani după o arsură solară

Alunițele tale știu ce ai făcut astă-vară! Cancerul de piele poate să apară și peste 40 de ani după o arsură solară

de Monica Cosac    |    10 Mai 2023   •   06:20
Alunițele tale știu ce ai făcut astă-vară! Cancerul de piele poate să apară și peste 40 de ani după o arsură solară

Alunițele (nevi pigmentari) își modifică forma chiar și după un singur sezon estival, iar expunerea excesivă la soare crește exponențial riscul de apariție a cancerului de piele, risc ce persistă chiar și după 30-40 de ani de la o arsură solară, avertizează medicii dermatologi. Deși opt din zece adolescenți înțeleg acest risc, nici măcar un sfert dintre aceștia nu se protejează întotdeauna de soare, arată un sondaj. În acest context, organizația europeană Euromelanoma prin Societatea Română de Dermatologie (SRD) a lansat, ieri, o campanie de prevenție, care are ca scop principal îmbunătățirea comportamentului asociat cu protecția solară în rândul adolescenților. 

„Expunerea excesivă la soare și, mai grav, fără folosirea protecției solare reprezintă o problemă majoră de risc în dezvoltarea cancerului de piele, iar creșterea acestei probabilități se poate institui încă din copilărie sau adolescență”, arată reprezentanții SRD. 

 

Un studiu recent, realizat de organizația europeană Euromelanoma, relevă faptul că în cazul persoanelor care au suferit arsuri solare severe (chiar și o singură arsură solară dureroasă, însoțită de înroșirea intensă a pielii sau de apariția de vezicule, cu o durată de două sau mai multe zile), înainte de vârsta de 18 ani, există o probabilitate cu 18% mai mare de a descoperi o leziune suspectă în cadrul unui control dermatologic la maturitate. 

„18% este o cifră enormă pentru o zi de plăcere”, subliniază dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD.

 

Un alt studiu citat de dermatologi arată că, în ciuda faptului că 84% dintre adolescenți cunosc legătura dintre protecția inadecvată în timpul expunerii la UV și dezvoltarea cancerului de piele, 76% din acest grup recunosc că nu se protejează întotdeauna de soare. 

De asemenea, un sondaj care a chestionat aproape 1.500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, dezvăluie că, atunci când sunt expuși la soare, doar doi din 10 (21%) adolescenți poartă întotdeauna ochelari de soare cu protecție UV, 27% poartă întotdeauna o pălărie, doar 17% poartă întotdeauna haine cu mâneci lungi și doar jumătate (52%) își aplică întotdeauna protecție solară pe față.


 

Specialiștii se așteaptă la o dublare a cancerelor cutanate

 

Statisticile arată că, în ultimul deceniu, numărul de cazuri noi de cancer cutanat a crescut cu 27%. 

„Până în 2043, la nivel mondial, se estimează o creștere cu 85% a incidenței cancerului de piele, iar inversarea acestei tendințe trebuie să înceapă prin abordarea modului de expunere la soare la copii și adolescenți”, a avertizat președintele Euromelanoma, prof. Veronique del Marmol. 

 

Prin urmare, organizația Euromelanoma prin Societatea Română de Dermatologie a lansat în acest an o nouă campanie de prevenție, care se adresează în mod special adolescenților. Potrivit SRD, campania poartă sloganul „Folosești protecție?” și încurajează publicul să efectueze autoexaminări lunare ale pielii. 

 

„Există o strânsă legătură între arsurile pielii provocate de soare în copilăria și adolescența fiecăruia dintre noi și creșterea riscului de a dezvolta un melanom la maturitate, astfel încât, anul acesta, vom pune un accent deosebit pe factorul de prevenție în rândul acestor categorii de vârstă și, totodată, sperăm ca în plan general să amplificăm gradul de conștientizare legat de prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului de piele”, a declarat Dr. Alin Nicolescu, secretar general SRD. 

 

„Cei care au suferit cel puțin o arsură solară în copilărie pot face un cancer cutanat peste 30 de ani sau peste 40 de ani”, subliniază prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele SRD. 

Potrivit acestuia, razele ultraviolete de tip A (UVA) sunt mult mai cancerigene decât cele de tip B (UVB): „UVA pătrunde mai înăuntru, mai spre zona hipodermică și transformă mult mai mult keratinocitele și nu numai din normale în displazice, deci provocatoare de cancer”. 

 

Principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi în dezvoltarea cancerului cutanat sunt: utilizarea de solare, expunere frecventă intenționat la soare, expunere în timpul activităților profesionale la soare, expunere recreațională la soare (de exemplu, sport sau grădinărit) și istoricul familial de melanom. 

Cremele de protecție trebuie alese în funcție de vârstă, de tipul de piele (grasă/uscată), de culoarea pielii, spun medicii, și ideal ar fi să fie cumpărate din farmacii, pentru că sunt produse controlate.

 

„Trebuie să dăm cu cremă de protecție tot timpul, nu doar când stau la plajă. Același soare este și când conduc, și când merg la piață, și când joc fotbal cu prietenii”, a ținut să sublinieze dr. Alin Nicolescu.


 

„Nu stați cu niște alunițe fără să le consultați”

 

Medicii dermatologi le recomandă persoanelor care au mai mult de 50 de alunițe pe corp să facă două controale pe an la dermatolog.   

„Nu stați cu niște alunițe fără să le consultați doar pentru că nu vă deranjează – nu înseamnă nimic faptul că nu deranjează (nu te doare, nu te mănâncă, nu sângerează)! Și, doi, orice modificare pe care o vedem la o aluniță trebuie neapărat evaluată de specialist. Dermatoscopia este o manevră gratuită, cu bilet de trimitere, și mai bine te duci degeaba, pierzi 2 ore și ești sigur, decât să stai cu ea, să ajungi prea târziu și în situația în care nu mai ai ce să faci”, este sfatul dr. Nicolescu, în special pentru adulții care știu că, în copilărie sau adolescență, au avut chiar și o singură arsură solară. 

 

38 de medici vor oferi consultații pe Litoral

Pentru al treilea an consecutiv, campania de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!” a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București va ajunge pe litoralul românesc și va oferi turiștilor prezenți în 5 stațiuni de la malul Mării Negre consultații gratuite în specialitățile endocrinologie și dermatologie. Din acest sezon, campaniei de prevenție a UMFCD se vor alătura și medici pediatri, care vor acorda copiilor aflați în vacanță servicii medicale de prevenție gratuite.

Anul trecut, numărul consultațiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenție a fost 4.374, dintre care  2.014 consultații de dermatologie pentru screening melanom. 


››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×