Am intrat pentru prima oară în angroul Europa în urmă cu vreo 20 de ani. Şi nu ca să cumpăr, fără bon fiscal, blugi ieftini, sau „abidaşi” meşteriţi pe vapor. Unul dintre frecventele incendii care semnalau tot atâtea reglări de conturi între comercianţii chinezi, turci sau români mistuise câteva tarabe. Au mai trecut de-atunci sute de incendii şi s-au învârtit miliarde de euro - şi iată că, ieri, buldozerele au pus la pământ ultimele dughene din paradisul evazioniştilor.
După aproape 30 de funcţionare neîntreruptă, neautorizată şi nefiscalizată a Complexului Europa, demolarea lui ţine de miraculos. Bucureştenii amatori de chilipiruri veneau aici în număr mare, şi rătăceau ore în şir prin labiritul insalubru de dughene, în căutare de hăinuţe pentru copii, de încălţăminte în culori ţipătoare, de marfă ieftină, numai bună de revândut în altă parte. Angroul a fost ridicat în perioada tulbure de după revoluţie, când buticurile şi clădirile provizorii răsăreau ca ciupercile, şi când puteai să faci bani negri fără să te întrebe nimeni de sănătate.
Din când în când, Garda Financiară sau Poliţia Economică mai organizau câte o razie prin zonă, se mai dădeau câteva amenzi, se mai confiscau câteva baxuri de tenişi – şi cam atât. În 2007, Neculai Onţanu, primarul de atunci al sectorului 2, recunoştea că angroul Europa a fost ilegal chiar de la început, şi că toate construcţiile din complex au fost ridicate fără autorizaţie. Dar, în ciuda ilegalităţilor pe linie, comercianţii din Europa n-au dus niciodată lipsă de apă, gaze şi curent electric. La vremea aceea, evaziunea fiscală din angro ajungea, anual, la sute de milioane de euro.
Spălătoria de bani de la porţile Orientului
La început, se ştia că terenul pe care se aflau dughenele aparţinea unui singur proprietar – numitei Cristina Salitră. Apoi, în afacere au fost vehiculate alte două nume – Nicolae Dumitru (Niro Group) şi Nicu Gheară. Se şoptea că micii angrosişti, care închiriau de la cei mari, îşi subînchiriau la rândul lor spaţiile, pentru a scăpa de controalele autorităţilor. În 2011, prefectul de atunci al Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, anunţa controale la sânge, pe motiv că în complex se spălau bani. Un an mai târziu, la Judecătoria sectorului 2 se afla pe rol cererea Inspectoratului de Stat în Construcţii, de desfiinţare a dughenelor „nelegal realizate” din Complexul Europa. Conform documentelor de la dosar, construcţiile erau, pe atunci, în proprietatea a două firme, SC Niro Investment SA şi SC Euro Utimex (firmă controlată de apropiaţii lui Nicu Gheară).
Începutul sfârşitului
Controalele Fiscului şi ale Poliţiei, de vara asta, au marcat începutul sfârşitului. Primăria sectorului 2 le-a cerut proprietarilor să anunţe comercianţii că li se demolează dughenele. Comercianţii au protestat, s-au opus evacuării, pe motiv că nu li s-a dat nicio explicaţie. Totuşi, susţin autorităţile locale, demolarea nu a însemnat altceva decât punerea în practică a unui ordin judecătoresc.
Printre dughenele golite de marfă, şi-au făcut loc buldozerele. Ce urmează? Nu se ştie. Proprietarii terenului or să decidă ce vor face cu cele de 8,5 hectare. Va urma...
La sfârşitul lunii iulie 2019, autorităţile au decis demolarea construcţiilor fără autorizaţie: 700 de poliţişti şi 250 de jandarmi au controlat mai multe standuri, din care au confiscat 16 camioane de marfă contrafăcută şi zeci de mii de euro.