x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social ANOSR: recomandări pentru eficientizarea admiterii

ANOSR: recomandări pentru eficientizarea admiterii

de L.Budin    |    28 Apr 2020   •   18:00
ANOSR: recomandări pentru eficientizarea admiterii

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) spune că admiterea în învățământul superior e deconectată de realitățile actuale. În contextul prelungirii situaţiei create de pandemie, educația necesită soluții eficiente, ca să se desfăşoare optim.

ANOSR arată că a fost emis proiectul de ordonanță de urgență privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ, pus în dezbatere publică în 22 aprilie şi adoptat în şedința de Guvern din data de 23 aprilie. „Singurul aspect care amintește de admiterile online este reprezentat de art. (1) alin. (3) – «Pe durata stării de urgență și până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autoritățile de resort, procesul de admitere la studiile universitare se poate desfășura și prin intermediul platformelor online»”, se spune în comunicatul ANOSR. De aceea, Alianţa a realizat o analiză pe subiectul admiterii în universitățile românești, făcând recomandări pentru instituțiile de resort.

 

Birocraţia rămâne

În momentul de față, 36% din universitățile de stat solicită obligatoriu copii legalizate, în cadrul procesului de admitere pentru licență, arată Alianţa. Doar 34% din universităţile de stat civile cuprind, în regulamentele de admitere, prevederi destinate special persoanelor cu dizabilităţi. La capitolul contestaţii online, doar 4% din universităţile analizate au astfel de prevederi, în restul cazurilor fiind necesară clasica depunere a contestaţiei la secretariat.

 

Parteneriate echitabile

Pentru oportunități echitabile în cadrul procesului de admitere online, ANOSR solicită încheierea unor parteneriate între instituțiile de învățământ superior și inspectoratele școlare județene: „Astfel, în cazul în care un elev nu dispune de posibilitățile necesare pentru a susține admiterea online, aceasta să poată fi organizată și susținută în cea mai apropiată unitate de învățământ (...), în condițiile și pe platformele stabilite de universități”.

 

Reducerea taxelor

Pentru eficientizarea procesului de admitere, Alianţa mai cere: stabilirea cu celeritate de către universități a platformelor utilizate pentru admiterea online, cu suport informatic din partea Ministerului Educației și Cercetării; o perioadă mai mare de depunere a dosarelor de concurs; reducerea taxelor de admitere; amânarea termenului de achitare a primei tranșe a taxei de școlarizare sau posibilitatea de a nu plăti taxa de înscriere la concursul de admitere, în cazul candidaților grav afectați financiar de pe urma pandemiei.

Pentru ca elevii din mediile dezavantajate să nu fie discriminaţi, ANOSR propune ponderarea mediilor finale ale elevilor, în cazul în care se va recurge la examinarea online.

 

×