x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social ANPC dezvăluie planurile ascunse ale Blue Air. Zeci de mii de rezervări anulate

ANPC dezvăluie planurile ascunse ale Blue Air. Zeci de mii de rezervări anulate

07 Sep 2022   •   10:34
ANPC dezvăluie planurile ascunse ale Blue Air. Zeci de mii de rezervări anulate

Blue AIir voia să intre în insolvență și să-și transfere activitatea către o altă societate, potrivit directorului ANPC, Horia Constantinescu.

”Reprezentantul companiei este cel care ne-a spus că va lua în calcul mutarea activității pe o altă companie. Nu am inventat noi acest lucru, pentru că nu aveam de unde să știu planurile ascunse ale structurii acționariatului și ale celor care administrează activitatea companiei Blue Air” a spus acesta, la Antena 3.

Blue Air trebuie să achite despăgubiri de 14 milioane de euro

"La momentul la care eu transmiteam că această companie se pregătește să iasă de pe piață undeva în toamnă, iată că lucrurile se concretizează. Achitarea taxelor către stat este obligatorie, nu este facultativă. De aceea trebuiau să ia în calcul toate aceste situații și să se asigure că nu vor periclita activitatea. Ori, dumnealor, la acest moment, au de dat cel puțin 14 milioane de euro către consumatorii vătămați la momentul încheierii procesului nostru verbal. De asemenea, au de despăgubit pe cei pe care i-au anulat după întocmirea procesului nostru verbal și iată că astăzi sunt câteva mii de pasageri cărora trebuie nu numai să le ramburseze banii decontați pe tichete, ci și cheltuielile conexe conform regulamentelor europene". Sunt aproximativ 683 de mii de rezervări făcute”

683.000 de rezervări anulate

”Pentru pasageri, insolvența ar însemna că, la momentul la care noi redactam primul proces verbal, aflam de la reprezentanții companiei că au aproximativ 683 de mii de rezervări făcute, gândiți-vă dacă parte dintre acești consumatori au și achitat biletele în avans, cam la ce nivel se va ridica suma finală a datoriilor acestei companii. 

Mai mult decât atât, noi impuneam în urmă cu două luni să nu mai promoveze organizarea de curse dacă acestea nu sunt asigurate în sensul de a avea avionul, de a avea personalul, pentru că nu de puține ori au anulat curse din lipsa personalului, de a avea toate taxele plătite, în așa fel încât să nu există nicio umbră de îndoială legată de efectuarea cursei respective", explică Horia Constantinescu.

Se impune evaluare penală

"Ori iată că astăzi am ajuns într-o situație dramatică, ce ar trebui să atragă atenția asupra activității acestei companii din altă perspectivă. Deja aici nu mai putem vorbi despre sancțiuni contravenționale și cred că se impune inclusiv evaluare din perspectivă penală. În momentul în care tu, cu bună știință, vei lăsa pe aeroport câteva mii de consumatori, de pasageri, trebuie să își asume această situație. Ori, dacă întreaga administrație a societății a fost făcută într-un mod defectuos și din informațiile noastre există companii care au căpușat Blue Air pentru a trage din profitul companiei în alte zone astfel încât să îl poată pune la adăpost, iată că astăzi lucrurile îmbracă o cu totul altă formă. Nu văd vinovată nicio autoritate de stat care și-a executat drepturile de a proteja bugetul de stat și de a recupera sumele datorate. Cred că vinovați sunt cei care au crezut că vor putea întinde până la nesfârșit această situație”, a mai precizat șeful ANPC.

×
Subiecte în articol: ANPC blue air