x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Alertă națională! Dr. Beatrice Mahler: Radonul este luat ca și al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar pentru adulţi, după fumat

Alertă națională! Dr. Beatrice Mahler: Radonul este luat ca și al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar pentru adulţi, după fumat

de Redacția Jurnalul    |    23 Apr 2024   •   12:27
Alertă națională! Dr. Beatrice Mahler: Radonul este luat ca și al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar pentru adulţi, după fumat
Sursa foto: Lucian Alecu

Radonul, un gaz radioactiv descoperit în 25% din școlile și grădinițele din România, ridică preocupări serioase în privința sănătății publice. Cercetătorii de la Facultatea de Științe din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au semnalat acest pericol, avertizând că elevii sunt expuși unui risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar.

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a subliniat că Radonul poate genera un tip diferit de cancer pulmonar față de cel asociat cu fumatul, cu evoluție agresivă și cu opțiuni terapeutice limitate. Mai mult, expunerea la Radon poate crește riscul de leucemie la copii, conform specialiștilor.

Radonul, un gaz inodor și incolor, este considerat unul dintre principalii factori de risc pentru cancerul pulmonar la adulți, fiind clasat pe locul doi după fumat în literatura de specialitate. Deosebit de preocupant este faptul că expunerea la Radon poate duce la apariția altor tipuri de cancer pulmonar, caracterizate prin agresivitate și metastază rapidă.

„În literatura de specialitate Radonul este luat ca și al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar pentru adulţi, după fumat. Fumatul rămâne pe primul loc. Și ce este particular însă în expunerea la Radon este faptul că el determină alte tipuri de cancer pulmonar. Vorbim de tipul histopatologic, pentru că în ultimii ani s-a observat o schimbare a tipologii celulei canceroase.

Dacă cancerul legat de fumat este un cancer epidermoid localizat central, de regulă cu evoluție mai lentă, cancerul pe care îl de Radonul este un cancer cu o celulă mai mică, care evoluează agresiv, care dă metastază foarte repede și care nu are foarte multe soluții terapeutice. O mare parte din pacienți ajungând să fie depistați în stadiul patru de cancer. Dar prioritar încă la nivel mondial fumatul rămâne principalul factor de risc pentru cancer pulmonar. Radonul este pe locul doi și sigur depinde de concentrație și de durată. Dacă vorbim de copiii expuși la radon, aceştia au un risc mai mare de a dezvolta leucemie și nu cancer pulmonar", a spus  dr. Beatrice Mahler, la Antena 3 CNN

Situația este alarmantă, având în vedere că concentrații mari de Radon au fost identificate în aproximativ 5.000 de școli, grădinițe și alte instituții din 25 de județe din România. În contextul acestor descoperiri, specialiștii recomandă protejarea fundațiilor clădirilor cu plăci de beton și aerisirea încăperilor pentru a reduce nivelul de Radon.

Originea Radonului este legată de dezintegrarea radiului, care provine din seria de dezintegrare a uraniului. Cu toate că teste nucleare masive au avut loc în secolul trecut, contribuind la prezența Radonului în mediul înconjurător, acest gaz continuă să provoace mii de decese anuale prin cancer pulmonar în țări precum Statele Unite, inclusiv printre persoanele care nu au fumat niciodată. 

×