x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Beneficiile ceaiului de muşeţel pentru organism

Beneficiile ceaiului de muşeţel pentru organism

16 Apr 2019   •   18:50
Beneficiile ceaiului de muşeţel pentru organism

Mușețelul este utilizat în medicina tradiţională de sute de ani datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii, antioxidante și astringențe. Consumat sub formă de ceai sau diverse alte forme de administrare acesta este benefic pentru ameliorarea rănilor, ulcerului, eczemelor, iritațiilor durerilor reumatice și hemoroizilor, dar și pentru a diminua simptomele răcelii, de exemplu.

Ajută la un somn mai liniştit. Efectul calmant al ceaiului de mușețel se datorează apigeninei, un antioxidant care se regăsește din belșug în infuzia de mușețel. Potrivit unui studiu publicat în Molecular Medicine Report4, apigenina influențează activitatea anumitor receptori din creier, ceea ce poate duce la reducerea stării de anxietate și la stimularea somnului.

Ajută sistemul digestiv

Extractul de mușețel este minunat pentru digestie și poate să scadă riscul apariției unor probleme gastrointestinale. Un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology a demonstrat că proprietățile antiinflamatorii ale ceaiului de mușețel pot să amelioreze crampele și diareea.Un alt studiu a arătat că ceaiul poate fi util în prevenirea apariției ulcerului stomacal, că urmare a potențialului inhibitor asupra aciditățîi din stomac și a bacteriilor care contribuie la apariția ulcerului.

Poate reduce nivelul de zahăr din sânge

Ceaiul de mușețel poate să ajute la prevenirea distrugerii celulelor pancreasului, o situație care are loc, de obicei, atunci când nivelul de zahăr din sânge este mult peste cel normal.

Efecte secundare și contraindicații

Cei mai mulți dintre experți sunt de părere că ceaiul de mușețel poate fi consumat în siguranță, fără să producă efecte secundare majore. Cu toate astea, în doze prea mari poate duce la apariția unor stări de amețeală sau chiar la stări de vomă. În alte cazuri, ceaiul de mușețel poate provoca reacțîi alergice la acele persoane care au alergie la plantele din familia Asteraceae cum ar fi ambrozia, paralutele sau crizantemele. Consumul excesiv de ceai, pe o perioada îndelungată, poate avea efect anticoagulant, din cauza unuia dintre compușii chimici pe care ii conține plantă, respectiv cumarinele.

Un studiu care a vizat mai multe femei cu sindrom postpartum, publicat în Journal of Advanced Nursing5, a demonstrat că persoanele care au băut ceai de mușețel timp de două săptămâni au dormit mai bine decât cele care nu au consumat ceai

×
Subiecte în articol: beneficii musetel