x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bicicleta, umbrela și telefonul, periculoase în timpul furtunii

Bicicleta, umbrela și telefonul, periculoase în timpul furtunii

de Monica Cosac    |    18 Iun 2020   •   10:48
Bicicleta, umbrela și telefonul, periculoase în timpul furtunii

Nu vorbiți la telefonul mobil, lăsați deoparte umbrela sau undița, ieșiți din apă, îndepărtați-vă de bicicletă, de garduri, şine de tren, cabluri sau conducte! Sunt doar o mică parte dintre recomandările pe care le fac salvamontiștii și medicii, în contextul în care alertele de fenomene extreme sunt tot mai frecvente în România, iar probabilitatea ca oamenii să fie surprinși afară, în această perioadă, este foarte mare. Specialiștii demontează, totodată, și câteva mituri legate de fulgere. Spre exemplu, ideea că „fulgerul nu loveşte în acelaşi loc de două ori” este falsă.

 

 

Vremea a devenit tot mai severă în ultimii ani, iar meteorologii spun că, în România, de la începutul acestui an, au fost emise peste 1.400 de avertizări nowcasting pentru vreme extremă. „Este o lună iunie deosebit de severă din punct de vedere al fenomenelor meteorologice extreme”, potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, care a precizat că fenomenele extreme s-au înmulțit în ultimele două săptămâni, iar vremea urâtă va mai dura până pe 24 iunie.  

 

Cea mai mare amenințare

 

Mesajele de cod portocaliu și roșu sunt transmise și prin sistemul de avertizare a populației RO-Alert, însă este foarte important ca oamenii să știe exact ce trebuie să facă și, mai ales, ce să nu facă în cazul în care sunt surprinși de furtună în timp ce sunt afară. În acest caz, descărcările electrice reprezintă cea mai mare amenințare.

În perioada aceasta, există o posibilitate mare de a fi surprinşi afară în timp ce se declanşează o furtună, astfel că e necesar să ştim ce măsuri de precauţie să luăm pentru a nu fi loviţi de fulger. Faptul de a sta ghemuit pe pământ când te prinde furtuna nu este recomandabil, iar ceea ce trebuie să faci e să te adăposteşti cât mai repede în cea mai apropiată clădire sau într-o maşină. De asemenea, trebuie să fiţi atenţi să nu aveţi la voi obiecte metalice - de exemplu: o umbrelă, o undiţă, unelte agricole -, care sunt conductoare de electricitate şi care vă pot pune în pericol viaţa”, recomandă Salvamont Maramureș.

Potrivit salvamontiștilor, riscul folosirii telefoanelor mobile în exterior pe timp de furtună este foarte mare. Fiind ţinut aproape de ureche şi gură, acesta înlesneşte pătrunderea trăsnetului în organism şi creşte riscul de deces. De asemenea, bicicliștilor le este recomandat să abandoneze bicicleta și să se îndepărteze cât mai mult de ea.

 

Apa, un bun conductor de electricitate

 

Totodată, specialiștii spun că trebuie să ne îndepărtăm de ape, garduri, şine de tren, cabluri şi ţevi sau conducte. Nu trebuie să încercăm să ne adăpostim sub un copac, deoarece trăsnetele se pot descărca în aceştia. „Trebuie neapărat evitate activităţi precum pescuitul, înotul sau ieşitul cu cortul când este vreme de furtună. Când observăm că se apropie declanşarea unei furtuni, nu trebuie să întârziem, ci să ne căutăm cât mai repede un adăpost”, arată salvamontiștii.

 

Deconectați electrocasnicele

 

Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru spune că inclusiv cei care se află în locuințe trebuie să ia câteva măsuri pe furtună: „Închideți toate geamurile și usile, deconectați aparatura electrocasnică, televizorul sau calculatorul chiar dacă nu funcționează în acel moment”. Medicul consideră că cele câteva reguli elementare de protecție care trebuie respectate în timpul furtunii ar trebui predate chiar la orele de educație pentru sănătate de la școală. Astfel, multe dintre cele până la 100 de accidente care au loc anual din cauza furtunilor vor putea fi evitate.

 

O recomandare esenţială este ca, în timpul unei furtuni, să nu vorbim la telefonul mobil, care este bun conductor de electricitate din cauza pieselor din metal din interior, fiindcă ne expunem trăsnetelor.

În cazul trăsnetului, efectul este adesea letal, iar puținii supraviețuiori au frecvent sechele grave sau traume psihice. Cele mai multe victime se adăposteau de ploaie sub pomi, adesea în rural, dar sunt și cazuri în care pacienții au fost trăsniți în mașină sau în apartamente”, spune dr. Tudor Ciuhodaru.

 

Mituri despre fulgere

Fulgerul poate lovi de mai multe ori o clădire înaltă, un vârf izolat sau un obiect înalt, subliniază specialiștii, adăugând că ideea că „fulgerul nu loveşte în acelaşi loc de două ori” este falsă. Un alt mit demontat este că o persoană lovită deja de fulger este „încărcată de energie”. Corpul nu stochează această energie electrică, astfel că putem atinge victima fără niciun risc, pentru a-i acorda primul ajutor.

 

 

×