Peste un milion de persoane din România suferă de astm, potrivit estimărilor specialiștilor, iar datele publicate de Institutul Național de Sănătate Publică arată că incidența acestei boli cronice este în continuă creștere, în special în rândul copiilor. Specialiștii atrag atenția că, în cele mai multe cazuri, agravările astmului sunt cauzate de infecții virale, inclusiv cu coronavirusurile comune. Controlul afecțiunii este extrem de important în perioada acestei pandemii, când pacienții sunt mai vulnerabili în fața infecției COVID-19.
Contextul pandemic a scos în evidență impactul bolilor respiratorii în general, al astmului bronșic în particular, ca o importantă problemă de sănătate publică, problemă care necesită supraveghere și evaluare continue, spun reprezentanții Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) și ai Societății Române de Pneumologie (SRP). Potrivit medicilor, datele arată o creștere importantă a numărului de pacienți, în condițiile expunerii la factorii de mediu – poluare, alergeni - sau sociali – fumatul, ceea ce determină o presiune tot mai mare asupra sistemelor de sănătate.
Președintele SRP, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, precizează că este extrem de important ca pacienții cu astm „să evite în această perioadă complicațiile și să fie foarte responsabili în ceea ce privește tratamentul”.
„Îi rog să nu își întrerupă terapia. Și mă refer atât la medicația inhalatoare care cuprinde și corticoizi inhalatori, cât și la agenții biologici. Întreruperea tratamentului duce frecvent la agravarea astmului, ceea ce poate pune în pericol viața pacientului. Conceptul de prevenire a complicațiilor are acum o nouă dimensiune. Devine evident pentru tot mai multă lume ce înseamnă terapie intensivă și ventilație asistată”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, zi care este marcată în întreaga lume în prima zi de marți a lunii mai.
Cea mai frecventă boală cronică la copii
Cele mai frecvente trei cuvinte folosite de pacienți pentru a descrie o criză astmatică sunt: lipsa de aer, sufocare și frică, iar medicii precizează că este cea mai întâlnită afecțiune cronică la populația pediatrică.
„Astmul este considerat cea mai frecventă boală cronică a copilului, 80-90% din cazuri fiind forme de astm alergic. Ceea ce înseamnă că pacientul are simptome caracteristice de astm - de tip: respirație șuierătoare, respirație dificilă, tuse, sufocare – după expunere la alergene care pot să fie: acarienii din praful din casă, polenuri, mucegaiuri, epitelii sau păr de la animalele de companie, dar și alimente, în cazul copilului cu astm și alergie alimentară”, explică dr. Camelia Berghea, medic primar alergologie și imunologie.
Dintr-o clasă cu 30 de elevi, doi au astm
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, în România, incidența astmului are tendință ascendentă, înregistrându-se, în fiecare an, 1,5 cazuri noi de boală la 1.000 de persoane. Conform statisticilor, 1 din 20 de copii de vârsta școlară poate suferi de astm, ceea ce înseamnă că într-o clasă cu 30 copii cel puțin doi dintre ei au această afecțiune. La populația generală, prevalența astmului bronșic în România este estimată la 4-6%, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.
În Europa, sunt circa 30 milioane de persoane care sufera de astm, iar în Europa de vest, la fiecare oră, o persoană moare din această cauză. Cea mai ridicată rată de prezentare a pacienților la camera de gardă și de mortalitate, atât la copii, cât și la adulți, se înregistrează în Marea Britanie.
În prezent, mai mult de 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronșic, la nivel mondial, și se estimează că, până în anul 2025, 400 de milioane de persoane vor suferi de această afecțiune.
50% din cazurile de astm la adulți este cauzat de alergii