Pacienţii cu cancer din ţara noastră se luptă nu doar cu maladia, dar şi cu sistemul medical, la fel de bolnav şi el. Medicamentele inovative ajung greu la ei, iar birocraţia omoară spitalele. Ca şi cum n-ar fi de ajuns, medicamente oncologice de bază au dispărut de pe piaţa din România. Cele mai multe dintre ele nu au înlocuitor.Tristeţea medicilor, dar mai ales a pacienţilor trece aproape nevăzută de autorităţi. Primul efort e făcut de medici, care propun indicaţie de tratament.
Eugen, pacient cu cancer:
E un medicament inovativ şi că se adaptează la boala pe care o am eu şi încearcă să obţină aprobare pentru acest medicament, care este totuşi un medicament destul de scump.
Cancerul de piele cu care a fost diagnosticat s-a extins la plămâni, iar acum la ochi. Nu ar fi avut bani pentru inovative, iar tratamentul clasic l-ar fi lăsat fără vedere.
Eugen, pacient cu cancer:
Ce-aş putea face...decât să fac tratamentele alea clasice care erau şi asta este.
Ultimele citostatice introduse pe lista de compensate ajung greu în spitale, din cauza birocraţiei. La Institutul Oncologic din Bucureşti, licitaţia a început în septembrie.
Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic Bucureşti:
S-a terminat în decembrie. Nu s-au înscris producătorii, nu aveau pe stoc cantitatea solicitată de noi, probleme tehnice.
Medicii drămuiesc acum fiecare miligram ajuns în farmacie. De exemplu, un flacon de 150 de miligrame de citostatice ajută doi pacienţi. Dacă unul are nevoie de doar 100 de miligrame, celelalte 50 de miligrame sunt folosite pentru un alt bolnav care aşteaptă, astfel încât niciun miligram să nu fie risipit. Mai ales că valoarea unui astfel de flacon poate ajunge chiar şi 10 mii de euro.
Nu de puţine ori, spitalul cere ajutor financiar la CAS, mai ales că numărul pacienţilor veniţi din ţară s-a dublat. Ca şi cum n-ar fi de ajuns, trei citostatice au dispărut de pe piaţă, numai în ultimele luni.
Cristiana Ianculescu, medic primar oncologie medicală:
Este foarte greu de înţeles cum ele dispar, iar achiziţia lor devine foarte anevoioasă. Pacienţii prin metode personale, asta înseamnă achiziţii din afara ţării. Unele chiar nu au înlocuitor.
Dacă politica de preţ va continua în acest mod, vechile liste de aşteptare ar putea deveni din nou obişnuinţă în oncologie.Observator.tv