Numărul cetățenilor români care trăiesc, în prezent, în Marea Britanie este de aproape jumătate de million. Mai exact, sunt 457.000 de români, dintre care 18.000 dețin cetățenie britanică, potrivit datelor oficiale. Mai mult, românii sunt europenii cei mai numeroşi din Londra, cu 163.000 de conaţionali care locuiesc acolo, alte două comunităţi numeroase fiind în Birmingham şi în estul Angliei.
Dacă cei care au deja rezidență permanență nu-şi fac nicio grijă legat de Brexit, românii care locuiesc în Marea Britanie de cel puţin cinci ani pot aplica până în iunie 2021 pentru procedura de statut de rezident, care le permită să rămână în ţară după ieşirea acesteia din UE. Cei care nu stau de atâţi ani în Regatul Unit pot aplica pentru statutul provizoriu de rezident, care le permite să locuiască şi să lucreze în ţară pe o perioadă de până la cinci ani. În ceea ce priveşte mişcarea liberă, aceasta va fi posibilă în perioada de tranziţie, care se va încheia în decembrie 2020. Începând din 2021, românii care vin în Marea Britanie vor avea nevoie de vize şi permis de muncă. Până acum, peste 435.000 de români din Marea Britanie au aplicat pentru rezidenţă.
Şi studenţii români vor fi în continuare atraşi de calitatea sistemului de învăţământ britanic şi de flexibilitatea acestuia. Prin urmare, cei care vor să studieze în anii următori în Marea Britanie trebuie să știe că se poți înscrie ca şi până acum, chiar şi după 1 februarie 2020, deoarece regulile rămân aceleaşi până la finalul acestui an, când se încheie perioada de tranziție de după Brexit. Din anul universitar următor, studenţii trebuie să se înscrie în Sistemul special pentru obţinerea statutului de şedere (până la 30 iunie 2021), urmând aceiaşi paşi ca şi cei care vor să muncească în Regatul Unit. Viitorul programului Erasmus în Marea Britanie este însă incert în acest moment.