x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bucureștenii sunt așteptați să participe la campania "Dăruieşte timp, donează sânge"

Bucureștenii sunt așteptați să participe la campania "Dăruieşte timp, donează sânge"

01 Sep 2017   •   15:34
Bucureștenii sunt așteptați să participe la campania "Dăruieşte timp, donează sânge"

Bucureştenii sunt aşteptaţi să doneze sânge până duminică la intrarea principală din Sun Plaza, în cadrul campaniei "Dăruieşte timp, donează sânge", aflată la a cincea ediţie.
Vineri, în prima zi a campaniei, în două ore au donat sânge 11 persoane.
"În primele două ore au venit 11 persoane. Suntem aici între orele 9,00 şi 13,00 de pe 1 până pe 3 septembrie. Aşteptăm să vină undeva la 45 de persoane pe care să le înregistrăm, în general donează un maxim de 30 de persoane pe zi. Sângele merge în primă fază la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, unde se testează, apoi va fi trimis către spitale. (...) Sunt mai multe femei din ce vedem, cred că sunt mai curajoase decât bărbaţii. (...) Undeva după 24 august începe să se recolteze mai mult sânge, lumea vine din concediu, iar în septembrie stocul creşte. Dar, din păcate, nu e suficient niciodată", a declarat, pentru AGERPRES, Elena Tănase de la Asociaţia React, manager de proiect "O şansă pentru viaţă".

Donatorii sunt consultaţi de un medic şi beneficiază de toate condiţiile de igienă şi asistenţă medicală în interiorul centrului mobil de donare.

Campania este organizată după ce, la începutul lunii august, spitalele din Capitală s-au confruntat, din nou, cu o criză de sânge. A fost cea mai mare criză de sânge din ultimii ani, după cum spunea Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Bucureşti.

În continuare, sute de pacienţi, internaţi în spitale cu probleme de grave de sănătate, au mare nevoie de sânge.

Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 de kg, puls regulat, 60 - 100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni o intervenţie chirurgicală, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală. De asemenea, donatorii trebuie să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării şi să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni cum ar fi: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. AGERPRES

×