Tot mai mulţi copii din România sunt hărţuiţi la şcoală sau în mediul online, iar cei care îi jignesc, îi lovesc sau îi ameninţă sunt chiar colegi de-ai lor. Deşi bullying-ul a luat amploare, devenind apoape o normalitate în şcolile româneşti, instituţiile de învăţământ nu au capacitatea de a identifica şi gestiona acest fenomen periculos. În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat, ieri, la Colegiul de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală, campania „Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!”.
„Hărţuirea, umilirea repetată şi intenţionată sunt fenomene care îşi pun amprenta asupra sănătăţii emoţionale şi sociale a tuturor copiilor, victime sau agresori. Pe termen lung, aceşti copii vor dezvolta mecanisme de inadecvare socială, fie că vorbim despre comportamente de abuz de putere - în cazul agresorului, fie despre un comportament de izolare social - în cazul copilului-victimă”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, la lansarea campaniei.
Ea a precizat, totodată, că majoritatea copiilor care au semnalat fenomene de bullying spun că acestea se desfăşoară în recreaţie, atunci când ei ar trebui să socializeze, să fie prieteni. „Pentru unu din patru copii recreaţiile sunt cele zece minute de chin, de agresiune, de umilinţă, care poate să ducă la depresie, poate să ducă la traume greu de vindecat şi, în cauze extreme, chiar la suicid”, a explicat Gabriela Alexandrescu, precizând că, prin Campania demarată ieri, Organizaţia Salvaţi Copiii nu vrea să desfiinţeze recreaţiile, ci doreşte să informeze şi să ofere “metode de intervenţie cât mai ştiinţifice şi eficiente” în cazuri de bullying. „Am încheiat un parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale pe această temă şi ne dorim să începem în 12 judeţe programe pilot care să vină în avantajul întregii comunităţi şcolare, să venim cu metode, cu strategii, care să ajute la schimbarea acestei situaţii, care este gravă”, a mai spus Alexandrescu.
„Sunt convins că elevii ştiu că trebuie să aibă o atitudine adecvată statutului pe care îl reprezintă, iar acolo unde situaţia o impune trebuie să se intervină prin orele de consiliere”, a transmis ministrul Educaţiei, Liviu Pop, precizând că salută demararea aceastei campanii.
Creşterea capacităţii de răspuns a şcolilor în situaţii de bullying între elevi, promovarea unor metode pozitive şi eficiente de educare socio-emoţională a copiilor, promovarea de proceduri şi politici clare de intervenţie specifică în situaţii de bullying, se numără printre măsurile pe care le-a propus Salvaţi Copiii România.
La nivel european, România se situează pe locul trei în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alţi elevi cel puţin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%.
Prin campania „Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!”, Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă asupra consecinţelor bullying-ului asupra dezvoltării psiho-sociale a copiilor și solicită autorităților decidente luarea unor măsuri urgente, care să redea elevilor recreația, astfel încât acestora să nu le fie teamă că vor fi agresați și umiliți.
Datele statistice arată că doar 38% dintre şcoli beneficiază de consilier şcolar, preponderent în mediul urban.