După ce medicii de familie au tras un semnal de alarmă legat de refuzul din ce în ce mai crescut al părinţilor în ceea ce priveşte imunizarea copiilor, primarul Municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunţat, ieri, că se va implica activ într-o campanie de informare şi educare pro-vaccinare. Mai mult, edilul a susţinut că aceasta se poate face nu numai în şcoli şi grădiniţe, ci şi în biserici, deoarece “trebuie luată în calcul orice posibilitate de a convinge părinţii să-şi vaccineze copiii”.
“Propăvăduirea cuvântului sănătăţii se poate face şi în biserică. Educaţia, atât pentru părinţi, cât şi pentru bunici este foarte importantă pentru a putea lua cele mai potrivite decizii. Am ajuns în situaţia în care avem vaccinuri şi nu vrem să le folosim”, a spus primarul Municipiului Buzău, adăugând că o sa ia în calcul şi un indicator de sănătate în raportarea pe care o primesc autorităţile locale de la şcolile din judeţ.
Potrivit medicilor de familie din judeţul Buzău, în prezent vaccinarea se desfăşoară haotic şi există dificultăţi la imunizarea copiilor de 14 ani. Tocmai de aceea este necesară o acţiune unitară, coordonată de un centru naţional de vaccinare, pentru a nu se ajunge la situaţia în care cei care doresc să se imunizeze să fie nevoiţi să-şi cumpere vaccinuri din farmacie.
Medicii au un rol foarte important în recăpătarea încrederii părinţilor în vaccinare prin mesajul pe care îl transmit, a subliniat şi coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Gindrovel Dumitra. “Încrederea pe care trebuie să o transmită medicii de familie valorează mai mult decât orice altă sursă de informaţie. Nu există nicio legătură între vaccinarea ROR şi autism. Vaccinarea este sigură şi eficientă. Există studii recente care susţin aceste lucruri şi pot fi consultate”, a mai spus medicul.
Epidemia de rujeolă a făcut 24 de victime în România
Scăderea ratei vaccinării reprezintă principala cauză a epidemiei de rujeolă izbucnită anul trecut în România, epidemie care a făcut 24 de victime până în prezent. Potrivit celui mai recent raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până la data de 5 mai 2017, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România este de 5.290, cele mai multe îmbolnăviri fiind înregistrate în judeţele Caraş-Severin (966), Timiş (952) şi Arad (837).