x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Campioni la TBC: Unul din patru europeni cu tuberculoză este român

Campioni la TBC: Unul din patru europeni cu tuberculoză este român

de Monica Cosac    |    26 Mar 2018   •   11:27
Campioni la TBC: Unul din patru  europeni cu tuberculoză este român

Clădirea Primăriei Capitalei a fost iluminată în roşu, sâmbătă seara, timp de o oră, pentru a se atrage atenţia asupra tuberculozei, o boală la care ţara noastră este campioană. Statisticile arată că România este statul european cu cele mai multe cazuri noi de TBC, precum şi cu cele mai multe decese din această cauză.

În anul 2015 în Uniunea Europeană au fost raportate 4.400 de decese provocate de tuberculoză, dintre care aproximativ un sfert (24% sau 1.060 de decese) au avut loc în România, arată datele publicate de Eurostat, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva acestei grave maladii. Alte state membre UE cu un număr mare de decese provocate de tuberculoză sunt: Polonia (545 de decese, sau 12% din numărul total din UE) şi Franţa (440 de decese sau 10% din numărul total din UE).

Datele arată că incidenţa tuberculozei în România este de şase ori mai mare decât în UE, în condiţiile în care în România se înregistrează 54 de decese provocate de tuberculoză la un milion de locuitori faţă de o medie de nouă decese provocate de tuberculoză la un milion de locuitori la nivelul UE. La polul opus, ţările membre cu cea mai scăzută incidenţă a bolii sunt Olanda şi Suedia, ambele cu doar două decese provocate de tuberculoză la un milion de locuitori.

Ţara noastră înregistrează, totodată, şi una dintre cele mai mici rate de vindecare a tuberculozei rezistente la tratament (TB-MDR).

În 2015, nu mai puţin 1.060 de oameni au murit de tuberculoză în România, iar în 2016 s-au înregistrat 969 decese, potrivit Ministerului Sănătăţii. Există şi unele progrese: rata de depistare a bolii a crescut de la 70% (2009) la 94% (2015).

În acest context, Asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor cu TB-MDR şi Primăria Capitalei au marcat această zi mondială de luptă împotriva cumplitei boli, prin iluminarea în roşu a clădirii PMB, sămbătă seara, între orele 19,30 - 20,30. Totodată, în Capitală a fost realizată şi o expoziţie dedicată pacienţilor cu TBC, intitulată „Feţele tuberculozei, boala nu ocoleşte pe nimeni”. Expoziţia prezintă 12 portrete ale unor foşti pacienţi, care susţin acum public lupta împotriva tuberculozei şi a stigmatului social cauzat de această boală. Portretele sunt expuse vizavi de clădirea Primăriei Capitalei, pe gardul care împrejmuieşte Parcul Cişmigiu. Expoziţia poate fi vizitată până pe 24 aprilie.

De Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei, care în acest an s-a desfăşurat sub sloganul: „Dorinţă: Lideri pentru o lume fără tuberculoză! Puteţi face istorie. Opriţi Tuberculoza!”, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a dat asigurări că „lupta împotriva tuberculozei va continua”. „Ca ministru al Sănătăţii, urmăresc să asigur un acces cât mai bun la diagnosticare şi tratament corect pentru toţi pacienţii afectaţi de această boală”, a declarat Pintea.

 

La sfârşitul anului 2016, în ţara noastră erau peste 21.000 de bolnavi de TBC, dintre care 12.790 de cazuri noi şi recidive ale unor pacienţi. În evidenţele autorităţilor, în 2016 figurează 10.738 de cazuri noi de tuberculoză, dintre care 591 de cazuri noi au fost înregistrate la copii cu vârsta de până la 14 ani şi 576 de cazuri au fost cu rezistenţă la medicamente.

Primăria Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a iniţiat şi o campanie de prevenire  a TBC, prin care timp de trei luni bucureştenii îşi pot face radiografii pulmonare, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, la Spitalul „Nicolae Malaxa” şi la Spitalul Colţea.

×
Subiecte în articol: tuberculoză