Exerciţiul naţional de avertizare în caz de dezastre, care ieri s-a derulat în Bucureşti şi în alte 13 judeţe, a relevat o situaţie îngrijorătoare. În prezent, doar o foarte mică parte din cele 400 de sirene ale Capitalei a funcţionat, astfel că cei mai mulţi bucureşteni nu au auzit nicio alarmă. Mai mult, în Capitală există adăposturi doar pentru un milion de persoane, deşi numărul locuitorilor este de trei ori mai mare.
Foarte mulţi bucureşteni s-au plâns că n-au auzit nicio sirenă răsunând, ieri, în Capitală, în ciuda mesajelor repetate ale autorităţilor. Explicaţia a venit de la reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU): unele nu au funcţionat deloc, altele nu au funcţionat în parametri normali, iar o altă parte dintre sirenele amplasate în Bucureşti nici măcar nu figurează în evidenţele autorităţilor locale.
“În Bucureşti există o evidenţă potrivit căreia sunt 400 de sirene atât electrice, cât şi electronice. Din păcate, situaţia statistică ne arată că doar 15% dintre aceste sirene pot fi acţionate cu dublă comandă, atât de la locul în care sunt amplasate, cât şi dintr-un punct de comandă existent la primărie, la autoritatea locală sau la dispeceratul ISU. Este o vulnerabilitate”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile, menţionând că în Sectorul 6 există cele mai multe sirene care pot fi acţionate automat de la ISU Bucureşti. Potrivit acestuia, în bugetele primăriilor ar trebui prevăzute fonduri pentru remedierea deficienţelor.
În Capitală există adăposturi doar pentru un milion de locuitori, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, iar acestea se află în subsolul blocurilor sau la metrou, potrivit reprezentantului ISU Bucureşti-Ilfov.