Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit bacteria Eschierichia coli (cunoscută şi ca E-coli) verotoxigenă în mai multe probe prelevate din carne și produse lactate comercializate în supermarketuri și carmangerii din județele Vâlcea, Teleorman, Bistrița Năsăud și Buzău.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, ieri, că în perioada 17-28 octombrie au fost prelevate şi analizate 114 probe de carne (carcase ovine şi bovine, carne tocată vită, mici din carne de porc şi vită, pulpă vită, cârnaţi proaspeţi, burger vită, pastramă carne tineret bovin, pulpă de oaie, cârnăciori vită oaie) şi de lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, caşcaval clasic, telemea de vacă, caşcaval de capră, caşcaval afumat Apuseni, brânză de capră şi caş de vacă).
Inspectorii sanitar-veterinari au recoltat probe din abatoare, magazine alimentare, carmangerii şi supermarketuri aflate în 24 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, iar în urma analizelor s-a descoperit că şapte dintre ele erau infectate. Concret, s-a descoperit prezenţa E-Coli în carnea de porc şi vită, comercializată într-un supermarket din Vâlcea, în pasta de mici aflată într-o carmangerie din judeţul Teleorman şi în caşcavalul comercializat de un magazin alimentar din Teleorman. De asemenea, trei probe recoltate de pe suprafaţa carcasei de ovine au confirmat prezenţa bacteriei la un abator din judeţul Bistriţa Năsăud, precum şi pe o altă probă recoltată de pe suprafaţa carcasei de ovine la un abator din judeţul Buzău.
Potrivit ANSVSA, Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă a fost demarat în data de 16 mai, în urma scandalului provocat de decesul bebeluşilor cu sindrom hemolitic uremic (SHU), declanşat de acest tip de bacterie, şi se va desfăşura până pe 31 decembrie 2016.
E-coli este o bacterie ce poate cauza infecţii serioase. Există multe sute de tipuri sau specii de E-coli, însă unele dintre acestea produc o toxină puternică ce poate cauza probleme hematologice extrem de grave şi insuficienţă renală, în cazul copiilor putând fi fatală.
Din luna mai până acum, au fost efectuate circa 1.200 de probe, din care 62 erau infectate cu E-Coli verotoxigenă, potrivit raportului Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară.