Consiliul Concurenţei a declanţat o amplă investigaţie privind un posibil cartel pe piaţa imunoglobulinei. Mai multe companii europene producătoare şi deţinătoare ale autorizaţiilor de punere pe piaţă a imunoglobulinelor normale umane sunt suspectate că s-au înţeles între ele pentru limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu aceste medicamente vitale pentru pacienţii cu imunodeficienţe primare.
„Investigaţia vizează un posibil comportament anticoncurenţial ce constă în adoptarea unei strategii coordonate între aceste companii, prin limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină umană normală, de către aceste companii, cu scopul eliminării taxei clawback şi obţinerii unui cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, ameliorării marjelor de profit”, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
Companiile investigate sunt: Biotest Pharma GmbH Germania, Octapharma Pharmazeutika Produktionsges Mbh Austria, Octapharma S.A.S. Franţa, Octapharma AB Suedia, Octapharma (IP) Limited Marea Britanie, CSL Behring Gmbh Germania, Kedrion Spa Italia, Baxter SA Belgia, Baxalta Belgium Manufacturing SA Belgia, Baxter AG Austria, a anunțat, ieri, autoritatea.
În cadrul investigaţiei, au fost efectuate simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Belgia şi în Italia.
Reamintim că, la finalul anului trecut, o femeie de 69 de ani a murit la spitalul din Alba Iulia, din cauza lipsei de imunoglobuline, medicamente care nu se mai găseau pe piaţa din România încă din vară.
Producătorii, scutiţi de taxă în 2017
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, consideră că este „un lucru benefic” declanşarea investigaţiei de către Consiliul Concurenţei. „Hotărârea de guvern privind scutirea taxei de clawback pentru derivatele din plasmă şi sânge a fost dată în decembrie 2017, iar în 5 martie Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru imunoglobulină, pentru că în acest timp nu s-a întâmplat nimic. Adică piaţa din România nu a fost aprovizionată cu imunoglobuline, având la un moment dat chiar stoc zero. Este posibil ca acest tip de comportament să genereze declanşarea acestei investigaţii. Noi considerăm că este de bun augur, aştept şi eu cu mare nerăbdare rezultatele. Este un lucru benefic”, a declarat Sorina Pintea, citată de Agerpres.
Imunoglobulina este o substanţă fabricată din plasma din sângele uman, cu rol esenţial în sistemul imunitar al corpului uman. Aceasta atacă substanţele străine (bacterii, virusuri etc.) ajutând organismul să le distrugă. Imunoglobulinele normale sunt incluse pe o listă a medicamentelor esenţiale, întocmită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.