x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Adolescenţii au o părere proastă despre corpul lor

Adolescenţii au o părere proastă despre corpul lor

de Dan Radu    |    20 Apr 2016   •   17:23
Adolescenţii au o părere proastă despre corpul lor
Sursa foto: altrendo images/Getty Images

Curele de slăbire au ajuns o normă chiar şi în cazul adolescenţilor cu o greutate sub cea normală, arată un studiu realizat pe tinerii români între 12 şi 19 ani. Imaginea pe care adolescenţii o au despre corpul lor tinde să fie una negativă, tinerii, în special fetele, fixându-şi ţinte greu de atins în privinţa siluetei.

Studiul, realizat de antropologul Alexandra Neagu, a urmărit răspunsurile a 409 elevi cu vârsta între 12 şi 19 ani, selectaţi din şcolile din Bucureşti şi Ploieşti. Elevilor li s-a stabilit indicele de masă corporală, în cadrul cercetării. Astfel, 70,05% dintre băieţi şi 70,97% dintre fete aveau o greutate normală. Procentul fetelor cu o greutate sub cea normală era dublu faţă de al băieţilor din aceeaşi categorie, 16,15%, faţă de 8,06%. În categoria celor cu o greutate peste cea normală erau de două ori mai mulţi băieţi decât fete, 20,96%, respectiv 11,80%. De altfel, grija faţă de siluetă este o preocupare întâlnită mai frecvent la fete, decât la băieţi, chiar şi în cazul adolescentelor cu greutate normală sau sub cea normală. Astfel, 31,82% dintre fetele cu o greutate normală urmaseră o cură de slăbire în ultimele 12 luni. Mai mult, chiar şi 9,62% dintre fetele cu o greutate sub cea normală ţinuseră dietă.

 

Înfometare la fete

Metoda principală folosită la slăbit de adolescente a fost restricţia calorică, urmată de practicarea unui sport. Două dintre participantele la studiu folosiseră diuretice pentru a pierde greutate, o alta luând pastile de slăbit. Adolescenţii au fost puşi să aleagă şi un model de siluetă ideală, arătându-li-se cinci figuri de corpuri de diferite proporţii. Figura numărul 2, cea a unui corp subponderal, a fost preferată de 36,93% dintre fetele cu greutate normală, de 30,77% dintre fetele subponderale şi de 25% dintre fetele supraponderale. Deşi majoritatea participantelor la studiu au ales silueta numărul 3, cea cu proporţii normale, drept cea preferată, studiul arată o tendinţă clară de a vedea într-o siluetă subponderală un ideal printre adolescente.

 

Băieţii preferă muşchii

În cazul băieţilor, în schimb, silueta numărul 4, una mai mare ca cea a unui corp de greutate normală, a fost cea preferată de majoritatea, arătând că un corp musculos este idealul în cazul adolescenţilor de sex masculin. Per total, 53,65% dintre participanţii la studiu au declarat că nu sunt mulţumiţi de felul în care arată. 41,94% dintre fete au declarat că vor să slăbească, în timp ce 27,33% dintre băieţi au spus că vor să acumuleze masă musculară.

 

Psihologii avertizează că o imagine corporală şi o stimă de sine scăzute, în cazul adolescenţilor, pot duce la  tulburări alimentare. De cele mai multe ori, tulburările se manifestă prin perioade de oscilaţie: episoade în care se restricţionează alimentaţia, urmate de episoade în care apare alimentaţia compulsivă. Mâncatul prea repede, în special în afara meselor regulate, sau mâncatul pe ascuns sunt semne că adolescentul poate avea o tulburare alimentară.

Mâncatul compulsiv, de obicei de alimente cu mare conţinut caloric, poate ascunde o tulburare alimentară ce izvorăşte dintr-o imagine precară faţă de propriul corp

×