Asistenţii medicali şi doctorii în medicină formaţi în România sunt specialiştii cei mai căutaţi pe pieţele din alte ţări, arată datele culese de Comisia Europeană. Biroul de statistică al Uniunii Europene a centralizat datele privind privind angajaţii formaţi profesional într-un stat, dar care lucrează într-un alt stat. Pe lângă medici şi asistente, pleacă cel mai des la muncă în alte state profesori, stomatologi, tehnicieni dentari saui psihoterapeuţi
Datele culese de Comisia Europeană se referă la angajaţii a căror formare profesională dintr-un stat UE este recunoscută în alt stat UE, la momentul angajării. Deşi datele nu arată decât o fracţie din numărul total de specialişti ajunşi la muncă într-un alt stat, acestea dau o imagine de ansamblu asupra formării profesionale a europenilor care pleacă dintr-o ţară în alta, precum şi regiunile din care specialiştii sunt mai predispuşi să plece şi regiunile care sunt mai predispuse să primească specialişti din alte zone. Un top 10 al celor mai căutaţi specialişti din România, în baza recunoaşterii certificării profesionale, arată că asistentele medicale şi doctorii în medicină sunt cei mai căutaţi profesionişti din ţara noastră. De la integrarea României în Uniunea Europeană şi până în 2016, 13.851 de asistente medicale şi 10.697 de doctori în medicină s-au angajat în alte state UE în baza diplomelor obţinute în ţara noastră. Cifrele nu reprezintă numărul total de medici sau asistente care au plecat din ţară, ci doar numărul profesioniştilor care n-au avut nevoie de o calificare în plus la sosirea în statul de destinaţie. Pe locul trei se află profesorii de gimnaziu, cu 4.015 plecaţi şi angajaţi în alte state în baza diplomelor obţinute în România. Urmează stomatologii sau tehnicienii dentari - 3.407, psihoterapeuţii - 1.321, electricienii - 806, farmaciştii - 630, veterinarii - 582 şi asistenţii sociali - 582. Specialiştii români care mai lucrează în UE în baza diplomelor obţinute aici mai includ un coşar, un detectiv particular şi un fabricant de şei de cal. Ţările spre care se orientează specialiştii cu diplome româneşti sunt Marea Britanie (30% din total) Belgia - 19%, Italia - 14%, Germania - 10% şi Franţa - 6%.
Ce meseriaşi importăm
Pe de altă parte, specialiştii care lucrează în România în baza unei diplome obţinute în altă ţară sunt în principal auditori - 337, profesori de gimnaziu - 85, contabili - 82. În ţara noastră au venit 81 de medici formaţi în alte state, 68 de arhitecţi, 35 de avocaţi, 20 de piloţi de avion şi 17 dentişti. De asemenea, avem 9 bodyguarzi şi 5 detectivi particulari cu diplome obţinute în alte state.
Potrivit preşedintelui SANITAS, Viorel Hușanu, în perioada 2009 - 2015 au plecat din România aproximativ 14.000 de doctori în medicină, în condiţiile în care în prezent în ţara noastră lucrează tot aproximativ 14.000 de medici. Hușanu spune, însă, că nu toţi doctorii plecaţi lucrează în spitale, mulţi dintre ei luându-şi slujbe în alt domeniu, chiar dacă sunt supracalificaţi.
Specialiştii formaţi în România care lucrează în alte ţări formează 7% din totalul UE.