x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce trebuie să facă asimptomaticii izolați la domiciliu

Ce trebuie să facă asimptomaticii izolați la domiciliu

de Monica Cosac    |    30 Iun 2020   •   10:47
Ce trebuie să facă asimptomaticii izolați la domiciliu

Odată cu intrarea în vigoare a Ordinului ministrului Sănătății 1.137/2020, conform căruia pacienții asimptomatici pot fi externați după 10 zile de spitalizare, chiar dacă testul de control este pozitiv, sute de persoane confirmate cu noul coronavirus au fost lăsate să plece din spitale cu condiția izolării la domiciliu. În acest context, specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) fac o serie de recomandări persoanelor cu COVID-19 care trebuie să stea izolate. 

Virusul SARS-CoV-2 este transmis de la om la om prin contact direct și prin picături Flugge (micropicături de salivă sau secreții nazale antrenate de strănut, tuse sau vorbire), iar persoanele cu cel mai mare risc de a se infecta sunt cele care intră în contact direct cu o persoană cu COVID-19 sau care au grijă de o persoană cu COVID-19. Prin urmare, specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP spun că, pe toată perioada izolării la domiciliu, persoanele confirmate cu noul coronavirus și cei care locuiesc în aceeași casă trebuie să respecte câteva reguli: 
- Pe perioada de izolare recomandată, persoana nu va părăsi domiciliul și nu va primi vizitatori.
- Persoana infectată va sta izolată față de ceilalți membri ai familiei, cu recomandarea să fie o locuință separată. Dacă nu este posibil, persoana infectată trebuie să stea într-o altă cameră și să utilizeze o baie separată. Dacă baia nu este utilizată exclusiv de către cel infectat, suprafețele băii „trebuie curățate și dezinfectate riguros cu substanțe pe bază de clor, imediat, după fiecare utilizare”.


- Se recomandă ca persoanele în vârstă și cei cu sistem imunitar compromis sau cu boli cronice (afecțiuni cardiace, pulmonare, renale, diabet) să nu locuiască cu cel infectat.


- Locuința trebuie aerisită cât mai des.  
- Dacă o persoană infectată se află, la un moment dat, în aceeași cameră cu alte persoane, aceasta trebuie să poarte mască. Dacă aceasta nu o poate purta, toate celelalte persoane aflate în aceeași cameră trebuie să poarte mască.
- În caz de tuse sau strănut, se vor acoperi gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau se va utiliza tehnica de a tuși/strănuta pe partea interioară a cotului. Șervețelele utilizate se aruncă imediat într-un sac de gunoi, iar mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde.
- Toate persoanele care locuiesc la adresa de domiciliu a persoanei infectate (inclusiv persoana infectată) trebuie să se spele pe mâini cu apă și săpun, cât mai des cu putință. Se poate utiliza un dezinfectant pe bază de alcool, dacă apa și săpunul nu sunt imediat disponibile și dacă mâinile nu sunt vizibil murdare. Trebuie evitată atingerea ochilor, nasului și gurii.
- Obiectele de uz casnic (veselă, pahare, tacâmuri, prosoape, lenjerie de pat) nu se vor utiliza în comun. Acestea sunt spălate riguros cu detergenți casnici obișnuiți după utilizarea de către cel infectat. Resturile alimentare se vor depozita în saci de gunoi ce vor fi aruncați imediat în același mod ca și gunoiul menajer.
- Toate suprafețele atinse frecvent (comutatoare, clanțele ușilor și ferestrelor, mese, noptiere, mobilierul de baie, toaletele, telefoanele, tastaturile și tabletele) se vor curăța zilnic. 
În cazul în care este necesar un consult medical de urgență, cei izolați trebuie să sune la numărul unic de urgență 112.

 


Pe perioada izolării la domiciliu, starea de sănătate a persoanei infectate este monitorizată zilnic, de către medicul de familie, prin sistemul de telemedicină. Cei care nu au medic de familie sunt monitorizați în fiecare zi de medicii din cadrul direcțiilor de sănătate publică. 
 

×
Subiecte în articol: asimptomatici