x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce trebuie să ştii despre executarea silită

Ce trebuie să ştii despre executarea silită

14 Iun 2019   •   11:00
Ce trebuie să ştii despre executarea silită
Sursa foto: Photografeus/Getty Images/iStockphoto

Astăzi, tot mai mulţi dintre noi contractăm credite, de la cele pentru cumpărături şi vacanţe, până la achiziţionarea unei maşini sau a unei case. Deşi suntem încrezători că le putem plăti, poate deveni la un moment dat dificil să le achităm, mai ales dacă trecem printr-o perioadă grea, cum ar fi, de exemplu, să rămânem temporar fără serviciu. Ei bine, până găsim alt loc de muncă, creditorul, care poate fi o bancă ori o instituţie financiară de tip IFN, iniţiază procedura de executare silită.

Aşa încât, dacă eşti debitor şi nu ţi-ai achitat ratele scadente, trebuie să ştii că procedura executării silite se poate desfăşura concomitent în toate formele. Ţi se poate pune astfel poprire pe salariu, la care se poate adăuga urmărirea mobiliară şi imobiliară.

Poprirea se poate aplica asupra unei treimi din salariul net dacă eşti supus unei singure executări silite şi ajunge la jumătate din venitul lunar dacă ai mai mult de două executări silite. Şi pentru sumele pe care le datorezi cu titlu de pensie de întreţinere, poprirea poate ajunge la jumătate din salariu.

Aceste cote se aplică însă doar veniturilor din salarii, dacă ai însă şi bani în bancă, ori ţi se virează sume de bani într-un cont după ce a început procedura de executare silită, aceştia ţi se vor bloca în totalitate.

Deşi este mai puţin întâlnită în practică, executarea silită se poate aplica şi asupra bunurilor personale, a obiectelor de uz casnic, alimentelor, animalelor destinate obţinerii mijloacelor de trai. Însă, de obicei, sechestrul se pune pe maşină ori pe casă, şi mai puţin pe obiecte de uz personal.

Dacă executarea silită este iniţiată ilegal, adică împotriva unor bunuri care nu pot fi poprite, trebuie să faci contestaţie la executare.

Bunuri care NU pot fi executate

Este important să ştii că nu orice fel de venituri pot fi executate silit. Indemnizaţiile de stat pentru creşterea  copilului, alocaţiile minorilor, bursele de studii, diurnele, norma de hrană, sumele încasate pentru orele suplimnetare, pensiile de boală, rentele speciale, sumele destinate efectuării unei intervenţii medicale ori pentru întreţinere specială nu pot face obiectul executării silite.

 

×
Subiecte în articol: executarea silită